Hlavní obsah

Student čelí obvinění z plánování bombového útoku na školu

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Teprve 17letý mladík čelí obvinění, že naplánoval bombový útok na školu v Novém Bydžově na Hradecku. Krajský soud v Hradci rozhodne, zda se chlapec dopustil trestného činu přípravy obecného ohrožení a porušení autorských práv. V takovém případě by mu hrozilo odnětí svobody až na pět let, uvedl státní zástupce Milan Šimek.

Článek

"Krajský soud o obžalobě musí rozhodnout v zákonné lhůtě tří měsíců, buď nařídí hlavní líčení, nebo rozhodne jinak," řekl Šimek s tím, že by soud například mohl případ vrátit k došetření.

Mladík byl nejprve obviněn z trestného činu přípravy obecného ohrožení. Policie však nakonec obvinění rozšířila o porušování autorských práv. Tohoto činu se měl dopustit tím, že ve svém počítači používal nelegální software. 

Policie studenta dopadla již v březnu. Na konci května jej ale propustila z vazby. Mladík se k plánování bombového útoku přiznal. Řekl však, že o něm mluvil pouze se svými kamarády a svá slova nikdy nechtěl uskutečnit. Chtěl vědět, jak budou jeho spolužáci reagovat. 

"U mladíka doma jsme našli chemické látky, ze kterých by v malém množství bylo možné vyrobit výbušninu," uvedl Šimek. Podle znalců chlapec není společensky nebezpečný a netrpí žádnou duševní poruchou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám