Hlavní obsah

Spolužáci žhářů: nikdo by to do nich neřekl

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Benešov

Bývalí spolužáci žhářů z Vítkova tvrdí, že někteří z útočníků se už na základní škole projevovali rasistickými sklony. Nikdy však na romské spolužáky, kteří na ZŠ Horní Benešov chodili s nimi v poměrně velkém počtu, neútočili.

Článek

Většina spolužáků je z toho, co jejich bývalí kolegové ze třídy nakonec spáchali, v šoku. Nikdy by do nich neřekli, že jsou schopni tak brutálního útoku. Za pokus vraždy s rasovým podtextem jim nyní hrozí dokonce výjimečný trest.

„Samozřejmě že už na základní škole projevoval svůj názor, který směřoval proti cikánům. Snažil se ho prosazovat, ale nikdy nějakým výrazným, extremním způsobem. Nevšiml jsem si, že by na někoho útočil,“ vylíčil jeden ze spolužáků, který si raději nepřál být jmenován.  

Nikdy by od 25letého mladíka nečekal, že dokáže zaútočit zápalnými láhvemi také na malé dítě v postýlce. „Je to neuvěřitelná zrůdnost, co udělali. Já bych to do něho nikdy neřekl,“ konstatoval.

Další člen třídy 9. A z roku 2001 si všiml, že někdy jeden ze žhářů chodil do školy s primitivní útočnou zbraní boxerem, vytvořenou spojenými ocelovými prsteny, a oblékal se jako skinheadi.

„Už na základce tíhnul k rasistickým názorům, ale jinak se choval normálně. Nikdy to nebylo vyloženě nějak extremistické. Byl v pohodě, nikdy jsem s ním žádný problém neměl,“ vylíčil Jiří J., kterému taky vyrazila zpráva o žhářském útoku jeho někdejšího spolužáka dech.

„Nemůžu to stále pochopit, byl to strašně hodný kluk. Kdykoliv jsem ho potkala, tak se choval slušně. Vždycky sportoval, teď jsem ho někdy vídala v posilovně,“ vylíčila další spolužačka.

Její kolegyně Pavlína B. říká, že na základku s nimi chodilo hodně romských spolužáků. „Byli jsme i smíšená třída, nikdy s nimi neměl žádný problém, že by na někoho z nich útočil. Vždycky se zastával spíše slabších a pomáhal jim. Byl to úplně normální kluk, který zapadl do kolektivu, nikdy se nějak nestranil,“ konstatovala.

Problémy neměl ani s prospěchem. „Na základní škole nikdy neměl žádnou čtyřku, nejhorší trojky, byl to celkem chytrý kluk, vždycky se docela učil. Nehrozilo, že by propadal. Nedokážeme si vysvětlit, co udělal. Snad jedině tím, že byl jedináček, tak chtěl najít nějakou partu, které se pak chytil,“ zamyslela se nad tím, proč se vražedného útoku zúčastnil. 

Po základní škole přestala být většina spolužáků s mladíky obviněnými ze žhářského útoku v kontaktu.

„Akorát jsme se někdy potkali v Horním Benešově, prohodili jsme pár slov, ne že bychom se nějak moc bavili. Vím, že dělal nějaké učiliště, snad se učil na automechanika. Pak šel ještě na nástavbu. Můžu vám říct jednu zajímavost – řidičák dělal asi na poosmé,“ dodal spolužák. Na učilišti se zřejmě jeho sklony k extremismu a náklonnost k pravicovým radikálům začaly prohlubovat. Odstartovaly také jeho problémy se studiem, podle známých odmaturoval až letos, kdy mu je 25 let.

Podle další žákyně popřál jeden ze žhářů několik dnů před svým zatčením své spolužačce k narození nového chlapečka. „Napsal jí: Velká gratulace! Ať je zdravý! Přitom před několika měsíci připravil málem jinou matku o malou holčičku,“ poznamenala smutně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám