Hlavní obsah

Policejní šéf informoval podsvětí, o jeho osudu rozhodne nadřízený

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení poslal případ 37letého šéfa policejního oddělení v Sokolově Radka Nedělu obžalovaného ze zneužití pravomocí veřejného činitele do kázeňského řízení. O jeho trestu tak rozhodne nadřízený policejní funkcionář. Odvolací soud se ztotožnil se soudem prvního stupně. Ten uvedl, že telefonní odposlechy jsou nepoužitelné, protože byly povoleny v rozporu s ústavou.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Fotka Policista Radek Neděla (vpravo) u soudu se svým advokátem.

Článek

Podle státní zástupkyně vynášel Neděla lidem z kriminálního prostředí utajované a zákonem chráněné informace. Odposlechy byly výrazným důkazem. Za situace, kdy na jejich obsah nemůžeme brát zřetel, nelze obžalovaného uznat vinným z trestného činu, řekl předseda odvolacího senátu Pravoslav Polák. Zároveň ale dodal: "Kdybychom ty odposlechy mohli použít, tak bychom se spíše blížili názoru státního zástupce".

Důstojníka zprostil viny Okresní soud v Sokolově už letos v březnu . „Jeho jednání není trestným činem,“prohlásil tehdy předseda senátu Milan Tomeš.

Podle státní zástupkyně policista porušil zákon tím, že recidivistovi Dušanu Oračkovi ještě jako řadový kriminalista sdělil jméno a státní příslušnost pachatele loupežného přepadení sokolovského baru ve Vítězné ulici a přislíbil mu i jeho fotografii. Oračko projevil zájem si tohoto člověka „na chvíli půjčit a postarat se o něj“. Jednalo se totiž o podnik provozovaný lidmi z tzv. Zádamského gangu, ke kterému Oračko patřil.

„Obžalovaný požadované informace Oračkovi poskytl i přesto, že věděl o jeho násilnické minulosti. Tím toho muže vystavil reálnému nebezpečí způsobení vážné újmy na zdraví,“ konstatovala žalobkyně Renata Havelková.. Nedělovu „spolupráci“ s Oračkem prozradily odposlechy, jeho mobilní telefon měli napíchnutý detektivové z policejní inspekce. Z hovorů je patrné, jak Neděla velmi ochotně plní všechna Oračkova přání.

Chtěl se prý odvděčit svému informátorovi

„Tak už ho máme,“ oznamuje Neděla Oračkovi chycení pachatele zmiňované loupeže. „Můžeme si ho na chvíli půjčit?“ reaguje Oračko. „Já bych ti ho rád půjčil, ale teď to nejde. Budeme mu sdělovat obvinění. Jestli ho pustí soudce na svobodu, zejtra nebo pozejtří, pak si ho můžeš vzít do ruky,“ pokračuje v hovoru Neděla.

U soudu to komentoval slovy: „Dělat jsem to neměl. Bylo to v takové euforii. Měl jsem za to, že je spolumajitel toho baru. To, jak řekl, že se o toho pachatele postarají, jsem bral s nadsázkou.“ Soud ale k odposlechům nepřihlížel. „Ten skutek nesplňoval právní kvalifikaci, pro kterou mohou být odposlechy použity jako důkaz. Jednání obžalovaného nesměřovalo k zvlášť závažnému následku,“ prohlásil sokolovský soudce.

Podruhé podal Neděla pomocnou ruku Oračkovi, když potřeboval zjistit, co policie chystá na jeho kamaráda, dalšího z členů Zádamského gangu Martina Bláhu. Toho v té době plánovali zatknout detektivové z ÚOOZ.

Neděla se hájil tím, že Oračko byl více než deset let policejní informátor a údaje, které mu poskytl, měly být jakousi odměnou za jeho tipy na pachatele trestné činnosti. Ve své výpovědi si ale protiřečil. Jednou Oračka označil za skvělého tipaře a vzápětí zase za člověka, se kterým se za celou dobu sešel jen třikrát a předané informace nestály ani za to, aby mu za ně dal odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám