Hlavní obsah

Za zabití přítele své ex-partnerky si muž odsedí čtyři roky, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek dopoledne potvrdil 48letému Jaroslavu Matějkovi z Karviné čtyřletý trest za usmrcení přítele své bývalé partnerky. Muž v prosinci 2006 v Havířově v prodejně potravin své družky, s níž se v tu dobu rozcházel, po potyčce bodl jejího nového přítele nožem do břicha. Poškozený na následky zranění druhý den zemřel.

Článek

Krajský soud Matějku již v červnu 2007 poslal na deset let za mříže za ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozilo deset až 15 let vězení či výjimečný trest. Rozsudek potvrdil i vrchní soud. Loni v lednu ale Nejvyšší soud ČR po dovolání obžalovaného věc vrátil krajskému soudu v Ostravě. Ten v únoru trestný čin překvalifikoval na mírnější ublížení na zdraví se sazbou dva až osm let a uložil Matějkovi čtyřletý trest.

Proti rozhodnutí se odvolal státní zástupce i obžalovaný. Žalobce požadoval přísnější trest. Poukázal na to, že Matějka v minulosti nevedl řádný život, když páchal přestupky a byl i soudně trestán.

Obžalovaný upozornil, že konflikt vyvolal poškozený. Podle něho měl mladší muž fyzickou převahu a ovládal bojová umění. Matějka proto tvrdil, že se důvodně domníval, že je ohrožen na životě. Nůž prý použil v rámci nutné obrany. Bodnutí podle něj bylo "nechtěné", proto žádal o zproštění obžaloby.

Novinky.cz se omlouvají rodině a známým pedagoga Jaroslava Matějky, jehož fotografii připojily omylem k první publikaci článku. Muž nemá s případem nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám