Hlavní obsah

Školačku v Ostravě několik let brutálně týrala matčina družka

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vyšetřování otřesného případu týrání devítiletého děvčátka ukončili v minulých dnech ostravští kriminalisté návrhem na obžalobu sedmadvacetileté ženy. Ta měla několik let brutálně týrat dceru ženy, se kterou žila jako družka ve společné domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na případ policii upozornila učitelka, která si na těle dívky všimla četných zranění. Sama matka přitom měla strach cokoliv oznámit, protože byla údajně také týrána.

O případu informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dívka podle ní žila ve společné domácnosti s matkou, její družkou a dalším sourozencem.

„Podezřelá žena měla dítě bít rukou, různými předměty, například vařečkou či kovovou naběračkou. Údery měly směřovat nejen do obličeje, ale vlastně po celém těle. Dítě mělo být štípáno, taháno za vlasy, topeno ve vaně, škrceno, kopáno, páleno cigaretou. Utrpělo nejen různá fyzická zranění na různých částech těla, ale zlé nakládání zanechalo stopy na psychice dívky v podobě psychotraumatu,“ řekla mluvčí.

Děsivé zacházení mělo vyvrcholit loni 1. prosince, kdy žena dítě škrtila, ale také bila kovovou tyčí ze zhruba metr dlouhé naběračky. „Dítě bylo hospitalizováno v nemocnici několik dnů. Zatímco jiné děti spěchají z nemocnice domů, děvčátku se tam líbilo,“ řekla mluvčí.

Podezřelá žena měla po dítěti například šlapat obutá, topit jej, proto se bojí vody
mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková

Na případ ovšem policii upozornila až třídní učitelka dítěte letos v březnu. Kantorka si všimla nejen podlitin na těle, ale děvčátko se jí i svěřilo. „Dívka se také svěřila, že doma nedostává teplé jídlo, nemá si kde uvařit ani čaj, stravuje se rohlíky a salámem a na obědy nechodí. Velmi dobře zná pojem herák nebo fet, který prý teta užívala různými způsoby,“ řekla mluvčí.

Šokující na případu je, že matka dívenky o nelidském zacházení s největší pravděpodobností věděla, ale neuměla mu zabránit. „Když něco řekla, dostala také,“ uvedla mluvčí, podle které jde o zcela výjimečný případ.

Ještě ve stejný den, kdy učitelka upozornila na případ policii, požádala policejní komisařka o ustanovení opatrovníka dítěte soud vydal předběžné opatření o umístění dítěte do speciálního ústavu. Zároveň se uskutečnil  výslech dítěte za přítomnosti psychologa ve speciální výslechové místnosti.

K útokům docházelo v noci

„Před zúčastněnými se postupně rozvíjelo těžké životní příkoří děvčátka. Děvče se mělo starat o mladšího sourozence. V noci, když chodila matka do práce, mělo docházet k útokům na dítě. Podezřelá žena měla po dítěti například šlapat obutá, topit jej, proto se bojí vody,“ dodala Holčáková.

Obviněná žena je od 16. června ve vazbě, do té doby po ní policie pátrala, protože se skrývala.

„Vyšetřování otřesného činu vedla komisařka víc než pečlivě, detailně a precizně, tak aby došlo k řádnému zadokumentování skutku. Náročné vyšetřování bylo ukončeno návrhem na podání obžaloby, který státní zástupce akceptoval. Za uvedené týrání může být pachatel potrestán trestem odnětí svobody až na osm let,“ dodala Holčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám