Hlavní obsah

Údajní únosci vlastního dítěte byli vydáni do Dánska

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dánský pár, který podle policie unesl na začátku července své čerstvě narozené dítě z porodnice v městě Esbjerg, byl v pátek vydán do své domoviny. Rozhodl tak ve zkráceném řízení brněnský Krajský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Helen Mortensenovou a Bjarne Wurgler-Hansena přivedla k soudu eskorta.

Článek

Pětatřicetiletý Bjarne Wurgler-Hansen a jeho o rok mladší partnerka Helen Mortensenová budou nyní zřejmě v Dánsku čelit obvinění z únosu. Oba rodiče ale spáchání jakéhokoli trestného činu popírají, chtěli prý jen na případ upozornit veřejnost. Policie pár i s dítětem zadržela 15.července v Brně.

„Oba důrazně popírají, že by se jednalo o únos. Teprve po porodu se totiž dozvěděli, že jejich dítě má být svěřeno do péče jiné rodiny. To ale nechtěli připustit a proto jednali tak, jak jednali. Nechtěli dát vlastní dítě cizím lidem a současně chtěli útěkem na celý případ upozornit,“ prohlásil obhájce obou cizinců Libor Hlaváč.

O dítě se nedokázali postarat

Podle policie jsou rodiče malého Thora narkomany a proto by se nedokázali o dítě postarat, navíc prý existovala obava, že chlapec bude vážně nemocen právě kvůli tomu, že Mortensenová údajně brala v těhotenství drogy.

„Oba absolutně popírají, že by byli narkomani, ze zprávy českých i dánských lékařů navíc vyplývá, že dítě je zcela zdravé,“ upozornil Hlaváč. Chlapec Thor byl už před několika dny přepraven za asistence tamních úřadů zpět do Dánska.

S vydáním souhlasili

„Bjarne i Helen souhlasili se svým vydáním, souhlasili i se zkráceným řízením, aby se mohli co nejdříve v Dánsku ucházet o svého syna v opatrovnickém řízení. O dítě mají eminentní zájem a jejich advokáti v Dánsku už chystají všechny potřebné kroky,“ doplnil Hlaváč.

Dánové se vydali do Brna proto, že z dřívějších pobytů tu měli již hodně přátel. Ti jim pomohli najít ubytování, cizinci tu chtěli i pracovat. Podle jejich slov se do Brna chtějí všichni společně vrátit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám