Hlavní obsah

Za pronásledování mladé ženy si odsedí dva roky, potvrdil Nejvyšší soud

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín/Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání 50letého Štefana Zámce z Kroměříže v případu pronásledování mladé ženy a potvrdil tak dvouletý trest udělený již Krajským soudem v Hradci Králové. Muž je v současnosti na svobodě, jelikož úspěšně požádal o podmínečné propuštění po odpykání poloviny trestu, do něhož se započítává i doba strávená ve vazbě.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší soud potvrdil dvouletý trest za tzv. stalking.

Článek

Muž podle pravomocného rozsudku obtěžoval o 20 let mladší ženu. Údajně ji vulgárně urážel, špehoval a naháněl autem. Toto jednání je klasifikováno jako tzv. stalking neboli pronásledování, opakované a stupňované obtěžování, za které mu hrozilo odnětí svobody až na osm let. 

"Svou oběť bombardoval textovými zprávami, nechtěnými pozornostmi, nakonec nastoupily i výhružky. Jde o psychoteror. Narcismus, který popisuje znalec u obžalovaného, je typickou motivací stalkerova chování. Jeho další motivací byla pomsta a láska, kdy se současně poškozené dvořil i jí vyhrožoval," uvedla soudkyně okresního soudu Radana Macháňová Laštůvková. Pachatel podle ní zapadá do skupiny tzv. stalkerů. 

Soud však Zámce uznal vinným z vydírání a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. 

Pachatel ženu kontaktoval téměř 500krát

Muž se s ženou seznámil v pizzerii, kde pracovala. Od listopadu předloňského roku do loňského května ji obtěžoval a činil nemravné návrhy. Celkem ji údajně kontaktoval téměř 500krát. Od jeho počínáno ho neodradilo ani ženino opakované odmítnutí.

Sám odsouzený kontakt s obětí nepopíral. Domáhal se však zprošťění rozsudku, jelikož se dle svých slov měl dopustit pouhého přestupku a nikoliv trestného činu. S ženou navíc nikdy neměl jakýkoliv bližší, intimní nebo sexuální poměr. 

Stalking je pro český právní řád relativně nový a doposud nepříliš používaný pojem. Zatím není zařazen mezi trestné činy. To by se však v budoucnu mohlo změnit. 

V Evropské unii je pronásledování a obtěžování podobného charakteru postihováno mnohem efektněji. V Rakousku patří mezi trestné činy od pololetí 2006 a v Německu od ledna 2007. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám