Hlavní obsah

Policie opět otevřela případ tunelování Mostecké uhelné

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Policie znovu otevřela kauzu Mostecké uhelné společnosti (MUS) z druhé poloviny 90. let. Případ divoké privatizace MUS byl odložen už loni. Deník Právo o opětovném zahájení vyšetřování případu informoval už před třemi měsíci.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Klíčové důkazy o vytunelování důlní společnosti předložili švýcarské úřady. [celá zpráva]

Právě ve Švýcarsku byli totiž bývalí představitelé společnosti obviněni z praní špinavých peněz. Tamní generální prokuratura podle České televize nyní předala české protikorupční policii nové důkazy o podezřelých bankovních kontech a ústečtí žalobci opět zahájili vyšetřování.

"Zdejší státní zastupitelství požádalo švýcarskou stranu o informace cestou právní pomoci," řekla ČT náměstkyně krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová. 

Mostecká uhelná společnost byla v roce 1998 ovládnuta pomocí peněz, které však měl vkládat do zvláštních rezervních fondů. Miliardy z nich se však objevily na různých zahraničních účtech. Podle vyšetřování švýcarských úřadů jsou konta totožná s těmi, z nichž byl hrazen nákup společnosti Investenergy.

V souvislosti s případem je vyšetřováno šest Čechů, z nichž mají dva i švýcarské občanství, a jeden Belgičan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám