Hlavní obsah

Za zneužívání nezletilé příbuzné si muž odsedí deset let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

K deseti letům vězení odsoudil ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové Jiřího Homolu (49) za to, že od roku 1999 pohlavně zneužíval nezletilou blízkou příbuznou. Trest by si měl odpykat ve věznici s ostrahou.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jiří Homola si před objektivy důsledně zakrýval tvář.

Článek

„Realizoval s ní různé sexuální praktiky. Zprvu ji jen osahával na prsou a přirození... Od jara roku 2000 na ní pravidelně vykonával pohlavní styk..., a rovněž s ní opakovaně vykonal i anální styk. Přiměl ji i k orálnímu pohlavnímu styku...,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Šimek.

Jak v rozsudku konstatoval předseda soudního senátu Miloslav Ježek, Homola s děvčetem prováděl řadu dalších sexuálních praktik. Aby o všem mlčela, využíval její existenční i psychické závislosti. Posílal jí výhrůžné anonymní dopisy a SMS, a pak byl jediným člověkem, s nímž tyto anonymy mohla řešit.

Podával dívce neznámé omamné léky

Pod záminkou léčby ledvin jí také podával tablety nezjištěného složení, po nichž nad sebou ztrácela kontrolu a musela být pod jeho dohledem. U dnes už dospělé ženy se kvůli Homolově jednání postupně rozvinula posttraumatická stresová porucha, kterou trpí dodnes.

Homolu soud znal vinným z pohlavního zneužívání, soulože mezi příbuznými a vydírání.  Obžalovaný veškerá obvinění odmítal a po vynesení rozsudku se okamžitě odvolal.

„Všechny orgány byly v trestním řízení dost podjaté a my jsme přesvědčeni, že proces byl vykonstruovaný,“ prohlásil Homolův advokát Michal Marini.

„Například obžalovaný má mnoho let jizvu na penisu. Údajně zneužívaná příbuzná ale tvrdila, že na penisu nic zvláštního nemá. To by ale musela být slepá. Nicméně soud zatím tyto klíčové důkazy ignoruje,“ prohlásil Marini.

Na straně obžalovaného stojí i matka poškozené

Za obžalovaným stojí i matka poškozené. „Je nás v rodině pět. Ona s ním nikdy nemohla být o samotě,“ řekla po vynesení verdiktu.

Soudce Ježek rozhodnutí o vině odůvodnil tím, že poškozená podávala po celou dobu neměnnou a věrohodnou výpověď, podpořenou tvrzením jejího současného přítele i nálezy znalců.

„Naproti tomu nás obžalovaný nepřesvědčil o tom, že jeho tvrzení jsou pravdivá. Vynesli jsme přísný trest hlavně proto, že k trestné činnosti docházelo odsouzeníhodným způsobem, po dlouhou dobu a přineslo poškozené vážný následek,“ konstatoval Ježek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám