Hlavní obsah

Senátor Pavel Trpák stojí před soudem kvůli smrti novorozence

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces se senátorem Pavlem Trpákem (ČSSD), který zároveň vykonává profesi gynekologa, začal v pondělí u Okresního soudu v Trutnově. Obžaloba klade zkušenému, 51letému lékaři za vinu podíl na smrti novorozence. Soudkyně po prvotních výsleších odročila jednání na 7. září.

Článek

"Doktor Trpák je obžalován z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedl místopředseda trutnovského soudu Vladimír Řezníček. Trpák vedl předloni v květnu v nemocnici v Trutnově komplikovaný porod, při němž zemřelo dítě. Rodiče mrtvého chlapečka nyní viní ze smrti novorozence gynekologa Trpáka.

"Obžalovaný nepostupoval s dostatečnou profesionální péčí. Měl sledovat stav plodu za pomoci speciálního přístroje," prohlásil státní zástupce Petr Bártl. Trpák zbavený na vlastní žádost poslanecké imunity pochybení odmítá.

"Nevím, kdy mělo přijít jiné rozhodnutí, kdy jsem měl během porodu zasáhnout aktivněji. Jde o situaci, s níž se porodník setkává velmi nerad. Medicína je ale takto komplikovaná," prohlásil u soudu Trpák.

Nemocnice se postavila za Trpáka

Vedení trutnovské nemocnice, včetně týmu porodníků, stojí za svým kolegou. Medicínsky mělo vše proběhnout naprosto standardně. „Jednalo se o komplikovaný porod, který doktor Trpák, jenž zrovna přišel na službu, převzal po kolegovi. Celé záležitosti litujeme, ovšem jsme přesvědčeni, že žádný z porodníků nepochybil. Navíc doktor Trpák k tomu přišel skutečně jako slepý k houslím,“ konstatoval ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

Rodička z Trutnovska měla rodit tzv. dnem pánevním, což znamená, že dítě nejde hlavičkou dopředu, ale naopak. Podle informací Práva odmítla rodička císařský řez. Chlapečka trutnovští porodníci okamžitě po porodu resuscitovali a posléze byl transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde zakrátko zemřel.

Rodiče, jimž se posléze narodila zdravá holčička, obvinili ze smrti dítěte nemocnici v Trutnově a doktora Trpáka. Rodiče zároveň soudně požadují zákonem stanovené odškodné. "Rodičům soud ve sporu s nemocnicí před časem přiznal několikasettisícové odškodné," potvrdil Řezníček. Nemocnice se okamžitě proti rozsudku odvolala ke Krajskému soudu v Hradci Králové. "Rozhodnutí doposud nepadlo," podotkl Limburský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám