Hlavní obsah

Smrt při tandemovém seskoku zavinil špatný padák, tvrdí aeroklub

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Konstrukční vada na postroji padáku měla způsobit tragický nedělní pád instruktora a jeho žákyně při tandemovém seskoku u Mladé Boleslavi. Informoval o tom Aeroklub ČR. Podle jeho mluvčí Evy Maixnerové se dočasně nesmí tento typ padáku používat. Policie tuto informaci prozatím nepotvrdila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie zatím vyšetřování neštěstí nechce komentovat.

Článek

Podle Maixnerové šlo o americký padák Strong, kterých se v Česku dosud používalo šestnáct. "Na konstrukční závadu, která by se mohla kdykoli v budoucnu opakovat, jsme výrobce upozornili," dodala.

Podle policie však konstrukční vada ještě není oficiálním závěrem vyšetřování. "To je zkrátka v letectví běžná praxe. Pokud se taková událost stane, pak je konkrétní zařízení, například nyní padák, zakázáno preventivně používat. Jde však o prevenci, v žádném případě není oficiálním závěrem vyšetřování konstrukční vada padáku," řekl mluvčí mladoboleslavských policistů Ladislav Mareš.

Podle něj si na definitivní určení příčin pádu dvou lidí veřejnost ještě několik týdnů počká. "Expertizy potrvají nejméně měsíc. Je bláhové domnívat se, že se taková věc dá vyřešit za den," dodal Mareš.

Dvaačtyřicetiletý instruktor a čtyřiatřicetiletá žena zahynuli v Boleslavi při tandemovém seskoku v neděli okolo 13:00. Podle svědků se jim zřejmě při skoku z výšky zhruba 3000 metrů neotevřel padák, dopadli zhruba kilometr od místního letiště. Oba byli na místě mrtví. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám