Hlavní obsah

Podnikatel Beran se bojí o život a do Česka se nechce vrátit

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel David Beran (41), kterého již několik měsíců marně shání protikorupční policie kvůli podání vysvětlení v kauze údajných stamiliónových daňových úniků, se zřejmě v ČR jen tak neobjeví. V telefonickém rozhovoru pro Právo uvedl, že se obává o svou bezpečnost.

Foto: René Chvalina, Právo

Policejní zásah v Beranově firmě Profi Credit

Článek

Navíc prý nevěří policejním vyšetřovatelům a míní, že celá kauza je proti němu účelově vedena na něčí objednávku, aby pak prohrál své miliardové obchodní spory a arbitráže, které vede především s podnikatelem Karlem Komárkem.

Dosud se vždy omluvil

Kriminalisté mají podezření, že úvěrová společnost Profi Credit Czech, jejímž hlavním akcionářem je právě Beran, způsobila během let 2001 až 2007 českému státu daňový únik ve výši čtvrt miliardy korun. V únoru proto v sídle i na pobočkách firmy provedli velkou razii.

Berana, který se dlouhodobě zdržuje v zahraničí, si přitom policisté jako hlavního podezřelého zvali na podání vysvětlení už několikrát.

Pokaždé se omluvil, proto policie po dohodě se státním zástupcem určila nový, zřejmě již poslední termín. Výslech má proběhnout v červenci, ovšem i ten zřejmě padne.

Strach z Ukrajinců

„Zaprvé ten termín je hrozně krátký. Zadruhé mám obavy o bezpečnost, což se potvrdilo v únoru či březnu, kdy jsem měl problém v Rakousku. Sháněli mě tam Ukrajinci. Nahlásil jsem to rakouské policii, ale oni mi samozřejmě nemohli poskytnout ochranu. Takže od té doby se tam raději nezdržuji,“ řekl Právu Beran.

O jeho současném místě pobytu policie údajně nemá tušení. Ani Právu nechtěl prozradit, kde se právě zdržuje, ovšem spekuluje se o USA.

S příjezdem do ČR se ošívá i kvůli údajně nestandardnímu policejnímu vyšetřování. Policisté totiž zahájili prověřování již v srpnu loňského roku, ale až do únorové razie prý nepožádali ani jeho, ani nikoho z Profi Creditu o jediný dokument. Dosud ani nikoho neobvinili.

„Krácení daně se může dopustit pouze její plátce anebo osoba, která za něj jedná. V případě Profi Creditu já ale nejsem ani plátce, protože v představenstvu nefiguruji od roku 2001 a nebyl jsem nikdy ani jednatel. Tudíž to, co jsem měl podle policie spáchat, ani podle českých zákonů spáchat nemohu,“ podotkl Beran, kterému by v případě obvinění a odsouzení hrozilo pět až 12 let vězení.

Nikoho nevyslechli

Od té doby uběhly více než čtyři měsíce a policie podle něj dosud nevyslechla ani účetní, ani představenstvo či daňové poradce nebo auditory této úvěrové firmy. Tak by se prý třeba dověděla, že po Profi Creditu nikdo žádné peníze nechce a firma nikomu nic nedluží.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se včera nechtěl k jeho argumentům vyjadřovat s tím, že probíhá standardní šetření. Jak ale Právo zjistilo, detektivové sháněli důkazy například i na britském ostrově Man, kde údajně sídlí některé s Beranem spojené firmy. Údajně si odtamtud odvezli některé zásadní podklady týkající se možného krácení daní.

Beran je podle svých slov připravený na to, že jej policie začne trestně stíhat jako uprchlého. Jak ale dodal, je prý ochotný podat vysvětlení přes telefon, videotelefon nebo osobně někde v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám