Hlavní obsah

Za týrání prasat v Brzkově dostal farmář deset měsíců vězení

Právo, ČTK, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzkov
Aktualizováno

Na deset měsíců za mříže poslal Okresní soud v Jihlavě ve středu 38letého farmáře z Jihlavska Františka Jekla za týrání zvířat. Co do rozsahu bezprecedentní případ odhalila před rokem jihlavská veterinární správa na farmě v Brzkově nedaleko Polné. Hlad a špatné podmínky zahubily 237 prasat, 115 dalších muselo být následně utraceno.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Majitel farmy František Jekl odklízí těla uhynulých zvířat.

Článek

František Jekl nespolupracoval se soudem úplně stejně jako předtím s policií i veterinární správou. Na hlavní líčení se bez omluvy nedostavil. Vyšetřovací spis však obsahoval dost podkladů na to, aby v hlavním líčení stačily pro vynesení rozsudku výslechy dvou svědků.

„To, co se po otevření vepřína ukázalo, jsem za 30 let své praxe u veterinární správy neviděl,“ se zjevně dosud živou vzpomínkou řekl veterinář František Mátl, který jako pracovník veterinární správy s kolegou vyjel zjistit, co se jim snaží napovědět anonymní telefonista. Jeklův chov totiž podle záznamů v centrální evidenci neexistoval. Nezapomenutelnost počátku loňského června byla patrná i z výpovědi Mátlova kolegy Milana Nováka.

Oba po příjezdu na místo našli uzamčený zemědělský objet, kolem něhož se šířil nesnesitelný zápach, zprvu hlavně ze tří plastových kontejnerů, v nichž se rozkládala mrtvá zvířata. Když pak rozbitým oknem nahlédli do vepřína, okamžitě volali policii.

Na kost vyhublá zoufalá prasata se sotva držela na nohou v nedýchatelném prostředí plném výkalů. Pod nimi se válely mrtvoly jejich druhů, kteří několikatýdenní hlad a žízeň nepřežili. Zoufalí přeživší vepři tak požírali aspoň jejich mrtvoly. K číslu 237 uhynulých došli experti víceméně odhadem - některá těla byla v takovém stavu, že byl původní počet neidentifikovatelný.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Majitel farmy František Jekl v Brzkově na Jihlavsku.

Žalobkyně Jitka Fejtlová poznamenala, že jedinou polehčující okolností pro obžalovaného může být pouze jeho dosavadní trestní bezúhonnost. Přítěží mu naopak byl vedle samotného trestného činu i jeho postoj. O činu odmítl vypovídat, jakému kontaktu se vyhýbal, nedoznal se a ani neprojevil lítost.

„Pro naplnění zákona by stačilo utýrat jediné zvíře,“ zdůvodnila státní zástupkyně, proč navrhuje trest v horní hranici sazby, tj. 8 až 12 měsíců, a to nepodmíněně. Navrhla i zákaz předmětné činnosti na dobu pěti let a podle možnosti i propadnutí objektu vepřína.

V rozsudku, proti kterému se farmář může do osmi dnů od obdržení odvolat, samosoudce Zdeněk Chalupa návrh žalobkyně v podstatě akceptoval, a ta se tak práva na odvolání vzdala. František Jekl stráví za mřížemi věznice s dozorem deset měsíců a pět let nesmí chovat zvířata jako podnikatel. Vepřín mu zřejmě nezůstane, i když jeho propadnutí státu soudce nepřikázal. Zadlužený zemědělec totiž dluží statisíce - od krmiva po pokuty - a o objekt má zájem exekutor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám