Hlavní obsah

Nebezpečný pedofil málem skončil na svobodě, žalobkyně ho nechtěla stíhat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik měsíců marně usilovala pražská mravnostní kriminálka o to, aby státní zastupitelství v Praze 6 rozšířilo obvinění pedofila Stanislava Š. (30). Ten loni v listopadu zatáhl do výtahu v Dejvicích desetiletého cizince a chtěl se před očima dítěte ukojit. Naštěstí neuspěl.

Článek

Do případu musel zasáhnout až Obvodní soud pro Prahu 6, respektive jeho předseda Dimitrije Dohčevič. Právě on začal před několika týdny kauzu projednávat s tím, že podle obžaloby se pedofil dopustil jen omezování osobní svobody s maximálním trestem dvou let.

Policie přitom podle zdroje Práva od samého počátku chtěla, aby byl invalidní důchodce a mentálně postižený Stanislav Š. obviněn i z pokusu o pohlavní zneužívání, kde by mu hrozilo až osmileté vězení. To však státní zástupkyně opakovaně odmítala, stejně tak návrh na vazbu.

Mohl být klidně na svobodě

Nebýt toho, že podezřelý sám z vlastní vůle skončil v bohnické léčebně na tamním sexuologickém oddělení, mohl by klidně nyní pobývat na svobodě. To ale znalci označili za „bezprostředně nebezpečné“.

Názor policistů nakonec v květnu podpořil senát soudce Dohčeviče, který při jednání připustil, že se Stanislav mohl opravdu dopustit závažnějšího pokusu o pohlavní zneužívání.

Proto v pátek místo plánovaného rozsudku začalo u soudu hlavní líčení úplně nanovo. Během jediné hodiny pak Dohčevič stihl v rychlosti projet všechny dosavadní důkazy a znovu vyslechnout obžalovaného, načež dokonce zazněly i závěrečné návrhy.

Žalobkyně v tom svém už na popud soudu označila jednání obviněného jako pokus o pohlavní zneužití a navrhla trest v rozmezí od dvou do pěti let. Obhájkyně chtěla zůstat u původního posouzení věci, tedy jen u omezování osobní svobody. Soud rozhodne za týden.

Zaujala ho prý lesklá bunda

Případ se stal loni 28. listopadu odpoledne, kdy si Stanislav při procházce po Dejvicích náhodně vyhlídl desetiletého chlapce, kterého pak sledoval do jednoho domu. Tam mu ve výtahu podržel ruku, aby hoch nemohl odjet, a druhou se snažil svléci.

"Zaujala mě ta lesklá černá bunda, kterou měl na sobě, to mě vzrušilo a šel jsem za ním,“ popsal u soudu obžalovaný.

Přiznal, že jeho sexuálními objekty jsou chlapci i dívky do patnácti let právě v lesklých bundách a hlavně malí kluci v rozepnutých košilích.

Jeho jediným snem údajně bylo před nimi masturbovat, nikoli je napadat. V případě malého cizince ale Stanislav tvrdě narazil, protože ještě než se stačil zcela odhalit, napadený chlapec začal křičet o pomoc. To pedofila vylekalo a snažil se z místa činu utéct. Dopadl jej ale soused, který přivolal policii.

S léčbou souhlasí, s kastrací ne

Obžalovaný podle znalců trpí homosexuální či bisexuální pedofilií s fetišistickými prvky a možná i sadismem. Mladý muž s lehkou mentální retardací svou úchylku v pátek přiznal, odmítl však spojení se sadismem. Znalci věří, že Stanislav dostane nařízenou ústavní léčbu, s čímž on víceméně souhlasí, nikoli však s možností kastrace.

"Do budoucna bych mohl ovládat svou sexuální orientaci, spoléhám se na tlumicí léky, které jsem začal brát,“ věří obžalovaný, jenž dlouhá léta svou úchylku tajil a nikdy se neléčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám