Hlavní obsah

Neonacistická provokace u pomníku parašutistů se nekonala

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Asi šest desítek antifašistů se ve čtvrtek zúčastnilo akce u nového pomníku protifašistického odboje v zatáčce Zenklovy ulice v Praze 8 a vpodvečer setkání v poklidu ukončili. Informace o tom, že na místo mají dorazit i neonacisté, se nepotvrdila.

Foto: ČTK

Sousoší na vrcholu pomníku

Článek

"Přijali jsme odpovídající opatření,“ řekl Právu zdroj z policejního protiextremistického oddělení s tím, že žádnými oficiálními kanály ultrapravicového extremistického hnutí se konkrétní informace nešíří.

Žádní neonacisté k pomníku nakonec nedorazili a převážně mladí antifašisté spolu se dvěma veterány z 2. světové války v dobových uniformách se vpodvečer rozešli.

Důvodem k obavám z neonacistických provokací byl fakt, že právě na čtvrtek připadlo výročí úmrtí někdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Operace Anthropoid, v jejímž rámci čeští parašutisté akci v kobyliské zatáčce za druhé světové války provedli, má nyní sotva pár dní nový pomník. [celá zpráva]

Právě při jeho slavnostním odhalení se podle informací Práva od radní Prahy 8 Vladimíry Ludkové (ODS) objevily v nedalekém podchodu provokativní letáky červené barvy vyzdobené navíc nacistickou orlicí s hákovým křížem.

"My s tím nic dělat nemůžeme, uvědomili jsme proto policii. Na místě případné nenahlášené shromáždění může navíc rozpustit úředník magistrátu,“ řekla Právu Ludková.

Během čtvrtečního odpoledne oblast sledovalo asi deset policistů a také specialisté v civilu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám