Hlavní obsah

Policie vyšetřuje úmrtí novorozence v rumburské nemocnici

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z úmrtí novorozence viní rodiče personál nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Chlapeček přišel na svět v pátek 22. května císařským řezem a po porodu se zdál v pořádku. Po pěti dnech u něj ale došlo k zástavě dechu, srdeční akce a novorozence se již lékařům nepodařilo přivést k životu ani po hodině resuscitace.

Článek

Rodiče původem z nedalekého Šluknova ze smrti viní lékařský personál. Zdrcený otec je přesvědčen, že za smrt chlapce mohou medikamenty, které matce dítěte po porodu lékaři naordinovali. „Družce začali dávat léky, denně sedm a ještě nějakou kapačku, byl mezi nimi i diazepam a nutili družku kojit,“ řekl pro Děčínský deník otec dítěte. „Družku jsme na revers odvezli z rumburské nemocnice a převezli do Ústí nad Labem,“ dodal otec.

Diazepam snadno přechází do mateřského mléka, a proto matka léčena tímto medikamentem nesmí kojit.

Případem se nyní začali zabývat kriminalisté. „Trestní oznámení jsme přijali ve středu. Od nemocnice jsme si vyžádali veškerou zdravotní dokumentaci a k případu vypracují posudek soudní znalci. Nařízena byla také soudní pitva,“ řekl mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

Vedení rumburské nemocnice, která patří městu, vinu odmítá. Předseda představenstva a rumburský místostarosta za ČSSD Darek Šváb v tiskovém prohlášení na základě předběžných výsledků vyloučil pochybení či zanedbání péče ze strany personálu. Podle informace nemocnice byla matka prvorodička trpící patologickou hypertenzí. Její vážný zdravotní stav neumožňoval, aby o dítě pečovala sama a tak bylo umístěno na novorozenecké stanici dětského oddělení. „Matka ale dítě kojila,“ potvrdil Šváb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám