Hlavní obsah

Za hajlování na oslavě jdou dva muži za mříže

Právo, Novinky, ČTK, Petr Nový, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Za veřejné projevy sympatií s nacismem poslal v úterý teplický okresní soud na 18 a šest měsíců do vězení Jana Dufka a Petra Nikoluka z Duchcova na Teplicku. Dufka soud navíc uznal vinným z toho, že si opatřil a prodal funkční samopal a neoprávněně několik měsíců pobíral sociální dávky. Rozsudek není pravomocný, oba muži se proti němu na místě odvolali.

Článek

Mladíci se před několika lety nechali při narozeninové oslavě v restauraci Kobra v Duchcově natáčet na video při hajlování. Oba svlečení do půli těla zvedali při hudbě pravici a vykřikovali nacistické pozdravy. Na záběrech, které byly umístěny na internetu, například na webových stránkách Antify, je v pozadí vidět vlajka nacistického Německa s hákovým křížem.

Obžalovaní odmítli před soudem vypovídat. V přípravném řízení na policii do protokolu uvedli, že byli natolik opilí, že si z večera, během kterého byla videonahrávka pořízena, téměř nic nepamatují. Soudce Miroslav Čapek konstatoval, že opilost není polehčující okolnost.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Usvědčující nahrávka se záběry hajlování.

Opilost neomlouvá

Oba muži se u soudu hájili, že hajlováním nechtěli nijak propagovat nacismus. Podle nich se videozáznam neměl dostat na veřejnost. Podle státního zástupce nebyli ale souzeni za to, že pořídili a zveřejnili záznam, ale za to, co udělali.

Oba obžalovaní odmítli, že by sympatizovali s neonacistickými organizacemi. Fotografie, které má soud k dispozici, usvědčují zejména Dufka o opaku. Je na nich zachycen na několika demonstracích extrémistů. Zároveň je patrné, že má na těle spoustu tetování. Jeden obrázek nápadně připomíná Adolfa Hitlera a kresba na zádech zase říšskou orlici se svastikou. Dufek ale u soudu tvrdí, že se jedná o malby německého vojáka a orla s roztaženými křídly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám