Hlavní obsah

Pražský magistrát dával firmě zakázky, teď je vytunelovaná

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z protikorupční policie se zabývají tunelováním úspěšné stavební firmy, která dostávala v uplynulých letech lukrativní zakázky mimo jiné od pražského magistrátu. Princip byl přitom jednoduchý, firma inkasovala desítky miliónů od investora, ale svým dodavatelům už za stavební práce neplatila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policie už podle zjištění Práva prověřuje např. stomiliónovou zakázku na výstavbu domu s pečovatelskou službou v Praze, jejíž cena byla proti původním nabídkám navýšena zhruba o patnáct miliónů korun, ale ani tak ji stavební společnost nedokončila. Jméno firmy ani jejího vlastníka nelzekvůli tzv. náhubkovému zákonu zveřejnit.

„Prověřujeme, zda nejde o trestný čin podvodu,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Firma zakázku získala s nabídkou ceny ve výši 86 miliónů, nakonec ale magistrátu fakturovala více než 100 miliónů. Policie nyní zjišťuje, zda byly peníze řádně investovány do stavby, nebo zda byly ze společnosti vyvedeny.

Ztracené účetnictví

Podle šéfa investičního odboru pražského magistrátu Jiřího Tomana město proplácelo jen ty práce, které byly na stavbě skutečně provedeny. „Jestli za ně subdodavatelé dostali zaplaceno, jsme už ale nezjišťovali,“ řekl Toman.

Dům měl přitom být postaven už v roce 2006, ale ještě koncem loňského roku dokončen nebyl a společnost se mezitím kvůli svým nezaplaceným závazkům dostala do konkursu. V současné době dluží více než sedmdesáti věřitelům zhruba 130 miliónů korun.

„Naděje na to, že budou dluhy splaceny, je minimální. Zbylý majetek ve firmě nedosahuje ani jednoho miliónu korun a jen státu přitom dluží např. na sociálním pojištění více než čtyři milióny,“ konstatoval insolvenční správce Josef Neštický.

Ztíženou práci bude mít i policie, protože účetnictví vytunelované společnosti se ztratilo. „Údajně bylo celé v autě, které firmě někdo během stěhování ukradl,“ poznamenal k tomu Neštický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám