Hlavní obsah

Bagrista objevil na břehu řeky Moravy botu s lidskou kostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Při úpravě břehů před soutokem řek Moravy a Olšavy u Kunovic na Uherskohradišťsku narazil ve čtvrtek bagrista na tenisku, z níž trčela kost. Policie následně potvrdila, že se jedná o lidské ostatky, vysvětlení však zatím žádné nemá. Neobvyklý nález připomíná kanadskou záhadu z loňska, kdy moře vyplavilo v rozmezí několika měsíců pět bot, z nichž pokaždé trčel zbytek lidské nohy.

Článek

Bagrista se věnoval své práci, když před sebou spatřil podivný nález. Zastavil bagr a vystoupil, aby se ujistil, že jej zrak neklame. Po přivolání policie ohledal místo nálezu kriminalistický technik a poté nalezenou botu s kostí odvezl na soudní lékařství.

Tam se potvrdilo, že jde o lidské ostatky, oznámil v pondělí mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Nalezenou kostí s měkkou tkání se budou znalci nadále zabývat a pokusí se objasnit, komu noha patřila.

"Kdokoliv, kdo by měl poznatek k pohřešované osobě, která měla tenisky, jako je ta na fotografii, ať své poznatky oznámí na policii,“ uvádí policejní web. 

Kanadská záhada: pět bot s kostmi

Podobnou záhadu se dosud nepodařilo uspokojivě objasnit kanadské policii, kterou minulý rok zaměstnávalo pět podivných nálezů sportovních bot s nohama i s ponožkami na pobřeží kanadské Britské Kolumbie.

Expertízy také potvrdily, že se jedná o lidské ostatky, zároveň nebyly na kostech zjištěny žádné stopy po násilném oddělení od těla.

Všechny boty byly vyplaveny na stokilometrovém úseku a s výjimkou té poslední byly všechny pravé. Poslední, levá, nalezená v červnu roku 2008, ovšem nepasovala do páru k žádné z předchozích nelezených nohou.

Teorií mnoho, vysvětlení žádné

V tisku po celém světě se objevily mnohé spekulace, žádná z nich však nedokázala případ uspokojivě vysvětlit. Podle jedné teorie se jedná o ostatky obětí ničivé vlny tsunami z roku 2004.

Tato domněnka byla ovšem vyvrácena, když se ukázalo, že jedna z bot byla vyrobena před dvěma lety. Dalším výkladem bylo, že nohy patřily pěti pasažérům letadla, které se v roce 2005 zřítilo do vod nedaleko zmíněného pobřeží. Čtyři těla se nikdy nenalezla, páté však ano.

Ostatní teorie jsou snadno zpochybnitelné. Podle odborníků se může hlezenní kost po rozkladu těla ve slané vodě oddělit snadno. Expert na oceánské proudy Curtis Ebbesmeyer navíc v deníku The Sun připustil, že noha v nadýchané atletické obuvi může urazit na moři klidně přes tisíc a půl kilometru.

Nakonec se objevila ještě šestá bota s kostí, která však byla zjevně oddělena hladkým seknutím. U té se vzápětí prokázalo, že šlo o kanadský žertík se zvířecí kostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám