Hlavní obsah

Policie mohla vyprovokovat výrobu bomb, naznačil soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zbrojíř Pavel Uherčík z Tachovska prodal před pěti lety nastrčenému policistovi různé zbraně včetně dvou dálkově odpalitelných bomb. Za toho ho loni v březnu potrestal tachovský soud podmíněným tříletým trestem. Odvolací Krajský soud v Plzni rozsudek v pondělí zrušil a případ vrátil k projednání do Tachova, protože vznikla pochybnost, zda policie výrobu bomb nevyprovokovala.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zbrojíř Pavel Uherčík

Článek

„Soud musí posoudit úlohu nasazeného policisty a zaujmout názor na to, jak obžalovaného motivoval a jestli ho tím k trestnému činu nevyprovokoval,“ řekl předseda odvolacího senátu František Pokorný. Podle něho výpověď policisty, který ve spise vystupuje jako utajený svědek s krycím jménem Gabriel, je totiž v mnohých směrech neurčitá.

„Je nutné ho znovu vyslechnout především k tomu, v jakém byl postavení a jaká byla jeho úloha,“ dodal Pokorný. Uherčík prodal nastrčenému policistovi dvě funkční nálože, k jejichž odpálení stačilo zavolat na přimontovaný mobilní telefon.

Potřeboval jsem peníze, abych mohl pokračovat ve vývoji speciální sportovní rychlopalné pistole vlastní konstrukce, která na trhu chybí.
Pavel Uherčík, odsouzený zbrojíř

„Potřeboval jsem peníze, abych mohl pokračovat ve vývoji speciální sportovní rychlopalné pistole vlastní konstrukce, která na trhu chybí. Gabriel se mi představil jako podnikatel. Byl hrozně zapálený pro zbraně. Tvrdil, že má kontakty na různých místech a že mi pomůže se schválením prototypu mé pistole státní zkušebnou a potom i s jejím prodejem,“ vypověděl před soudem Uherčík. Gabriel na další schůzce projevil zájem o nálože odpalitelné na dálku.

„Neřekl mi, k čemu je chce. Jen se obecně zmínil o nějakém zastrašení dlužníků. Nejprve jsem mu nabídl bombu, kam jsem pouze na oko nastrkal různé komponenty. To mu nestačilo a řekl, že ji chce mít funkční. Byl rozčilený, rozkřikoval se, že je to průser, že to myslí vážně. Doufal jsem, že se nestane nic hrozného. Zaplatil předem a já začal na ostré pumě pracovat,“ pokračoval zbrojíř.

Policista si na nic nemohl vzpomenout

Detektiv Gabriel si při výslechu skoro na nic nevzpomněl. „Je to dost dlouho a od té doby jsem byl nasazený na dalších akcích. Už si toho moc nepamatuji,“ odpovídal na většinu otázek položených soudcem. Nedokázal si například vzpomenout ani na to, jakým způsobem a prostřednictvím koho se s Uherčíkem zkontaktoval nebo kolik a jaké zbraně mu vlastně zbrojíř prodal.

Trhavinu semtex si Uherčík schoval po bývalém mistrovi, který zemřel. Jako náplň bomby měl připravený i trinitrotoluen, který podle svých slov získal z nalezené munice z druhé světové války.

„Pak jsem zkontaktoval pár lidí, aby mi pomohli dát dohromady elektronickou část systému. Nevěděl jsem, jak přesně zapojit obvody, a chyběly mi k tomu i součástky. Potřeboval jsem především spínač, který se dá ovládat přes mobilní telefon,“ uvedl Uherčík.

A právě lidé, které pro sestrojení pekelného stroje kontaktoval, se stali jeho spoluobviněnými. Soud je ale všechny obžaloby zprostil. Jediným pojítkem mezi všemi byly telefonní odposlechy, které ale soud jako důkaz nepřipustil s tím, že byly pořízeny nezákonně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám