Hlavní obsah

Neonacisté zaútočili na romskou demonstraci proti rasismu

Právo, Novinky, ČTK, ton, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov
Aktualizováno

Asi osmdesát neonacistů z organizace Autonomní nacionalisté zaútočilo v neděli odpoledne na demonstraci Romů proti extremismu na náměstí 1. Máje v Chomutově. Radikálové na demonstrující Romy pokřikovali hesla "Čechy Čechům" nebo "Nic než národ" a mezi demonstrující hodili světlici. Romové následně akci raději zrušili.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Autonomní nacionalisté křičí rasistická hesla na Romy demonstrující proti nárůstu extremismu v ČR.

Článek

Obě skupiny v první fázi oddělovalo pouzde zhruba deset policistů. Poté, co přijely policejní posily se situace poněkud zklidnila. Organizátoři ale poté oznámili, že akci s ohledem na bezpečnost účastníků ruší.

Šest minut poté, co náměstí opustil poslední Rom, dorazili na místo těžkooděnci z policejní zásahové jednotky.

Několik neonacistů, kteří u sebe měli znaky organizace Autonomní nacionalisté a Dělnické strany, prý policisté prohledali, ale žádné zbraně nebo nebezpečné předměty u nich nenašli. Extremisté se prý po ukončení demonstrace rozdělili na několik malých skupin, policisté jejich pohyb monitorují, aby zabránili případným incidentům. 

Romové po celé republice v neděli demonstrují proti neonacismu a na podporu romských obětí žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku. Akce organizovaná výzvou "Dost", která vznikla po útoku na vítkovské Romy, se souběžně koná nejméně v deseti městech. Romové demonstrují například v Praze, v Litvínově, Ústí nad Labem, Pardubicích, Náchodě, Plzni, Ostravě, Jablonci nad Nisou, Liberci, Lysé nad Labem či v Brně.

Potyčky se konaly také v Ostravě

Také v Ostravě se 40 pravicových radikálů pokusilo narušit pokojnou demonstraci proti extremismu. Policii se podařilo skupinu neonacistů vytlačit z Masarykova náměstí. Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková  řekla, že policisté žádné další konflikty neočekávají, extremisté se už rozešli.

Demonstraci, která začala v Ostravě 16:00, narušili příznivci Národního odporu a dalších ultrapravicových skupin asi 15 minut po jejím zahájení. Policisté neonacisty vytlačili z náměstí. Podle policejních hlídek se zatím nikde ve městě další skupiny neonacistů neobjevily.

V Praze se sešlo 200 lidí, demonstrace začala modlitbou

Pražská část řetězové demonstrace proti útokům na Romy začala krátce po 16:00 za účasti necelých dvou set lidí na schodech kostela Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně společnou modlitbou.

"Viděla jsem tady zástupce Romů z celé Prahy, pouze chybí někteří ze starší generace, protože mají strach," řekla zástupkyně občanského sdružení Dženo Iveta Demeterová.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Demonstrace Romů proti vzrůstajícímu extremismu se konala také v Praze na Karlínském náměstí

Cílem demonstrace je podle signatářů výzvy "Dost" opětovné odsouzení žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově, morální i finanční podpora této rodině, jejíž dvouleté dítě po útoku bojuje v nemocnici o život, a vyjádření nesouhlasu s narůstajícím pravicovým extremismem v ČR.

Policie chrání extremisty, stěžovali si Romové v Brně

Po páteční prvomájové demonstraci pravicových extremistů se v neděli na brněnském náměstí Svobody sešly přibližně dvě stovky lidí, převážně Romů, kteří chtěli upozornit na nebezpečí vzrůstajícího neonacismu v České republice.

Účastníci setkání vyzbrojeni transparenty s nápisy Stop neonacismu vykřikovali hesla jako My jsem tady doma! či Chceme volně chodit po Brně! Řečníci upozornili na to, že policie chrání pravicové demonstranty na ohlášených setkání. "Tento stát si neofašisty hýčká,“ prohlásil za nadšeného potlesku jeden z řečníků.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnští Romové se sešli na demonstraci proti vzrůstajícímu extremismu v Česku na náměstí Svobody. Ve stejný den a ve stejném čase se řetězová demonstrace uskutečnila i v dalších městech.

Solidaritu a podporu romské komunitě vyjádřila i Amnesty International (AI). "Naši členové vyjadřují nesouhlas s nárůstem slovních i fyzických útoků vůči Romům v České republice," uvedla jedna z mluvčích české pobočky AI Eva Dobrovolná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám