Hlavní obsah

Pytlák zabil v Beskydech medvěda, ochránci vypsali na jeho dopadení odměnu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant nad Ostravicí

Ochránci zvířat z Hnutí Duha v sobotu oznámili, že v Beskydech zřejmě pytlák zabil ohroženého medvěda hnědého. Náhodný chodec nalezl v úterý na břehu řeky Ostravice u mostu mezi obcemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno pytel se zbytky těla zvířete. Od dob návratu této velké šelmy do Beskyd je to první prokazatelný případ takového pytláctví. Případ začala šetřit policie. Ochránci zvířat nabízejí za dopadení pytláka odměnu 100 tisíc korun.

Článek

Okolnosti nálezu nasvědčují tomu, že medvěd byl upytlačen jinde, než byly nalezeny zbytky jeho těla. Medvěd byl stažen z kůže, z tlap byly vytrhány drápy a byla odebrána lebka.

Zločince tedy nejspíše zajímaly trofejové části těla. Většinu masa si zřejmě pytlák nechal pro konzumaci a co se mu nehodilo, vyhodil přes most do koryta Ostravice.

"Tento případ nezákonného usmrcení medvěda jasně ukazuje, proč jsou medvědi v oblasti Beskyd stále tak vzácní. I v předešlých letech Správa CHKO Beskydy evidovala výskyt medvědů na různých horských lokalitách, ze kterých pak náhle zmizeli," uvedla Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

"Informace o upytlačených medvědech se vynořily obvykle se zpožděním a informátoři se báli prozradit jméno pytláka. Je smutné, že v praxi o osudu chráněných šelem nerozhoduje stát, ale primitivové s puškou,“dodala Bartošová.

Za dopadení pytláka stotisícová odměna

Kvůli úternímu nálezů ostatků medvěda vypsalo Hnutí Duha odměnu ve výši 100 tisíc korun za informace, které povedou k dopadení pytláků velkých šelem.

“Pytláctví je to nejsmutnější, co může medvědy v našich horách potkat. Je to projev kruté bezohlednosti a zásadní nepochopení ekologických vazeb v přírodě. Doufáme, že díky vypsané odměně se podaří zjistit také další informace o tomto případu. I tak bude dopadení pytláků velmi obtížné,“ řekl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je medvěd hnědý chráněným druhem a je klasifikován jako kriticky ohrožený. Chráněn je také podle evropské legislativy.

Medvědi v Česku

Medvědi jsou na území České republiky velmi vzácní. Trvale se vyskytují pouze v horách severovýchodní Moravy, na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Podle expertů Správy CHKO jich žije v Beskydech jen tři až pět. Usmrcení byť jediného z nich má proto vážné následky pro celou populaci medvěda na česko-slovenském pomezí.

Medvěd vyžaduje kvalitní životní prostředí, nejvíce mu vyhovují horské pralesy, proto je indikátorem nedotčené horské přírody. V naší části Evropy je medvěd symbolem karpatské divočiny. Člověku jsou medvědi nebezpeční jen výjimečně.

Nezákonné usmrcení medvěda hnědého je podle trestního zákona zároveň trestným činem pytláctví. Správa CHKO Beskydy proto podala na okresním státním zastupitelství ve Frýdku-Místku trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Reklama

Výběr článků

Načítám