Hlavní obsah

Líbilo se mu popíjení a děti, dostal pět a půl roku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pět a půl roku má strávit za mřížemi vězení 26letý Tomáš Kolman z Hradce Králové za podávání alkoholu mládeži, znásilnění, pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže. Ve středu o tom rozhodl senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Tomáš Kolman v soudní síni před vyhlášením rozsudku.

Článek

Výčet Kolmanových skutků je dlouhý. V letech 2006 až 2007 hovořil prostřednictvím počítače s nezletilými chlapci o masturbaci a pobízel je k ní. Posílal jim odkazy na stránky s erotickou tematikou.

Na oslavě narozenin jednoho z chlapců opil, a když se hoch nemohl bránit, vykonal na něm orální styk. Chlapec od té doby trpí rozvinutou posttraumatickou stresovou poruchou.

Dnes vím, že to byla hloupá legrace.
Tomáš Kolman

Kolman, který působil jako pomocník trenéra mládežnického fotbalu, během hlavního líčení popřel, že by děti osahával na přirození, pohlavně zneužíval či naváděl k masturbaci, odmítl i obvinění ze znásilnění.

"Komunikoval jsem s nimi, ale jen z legrace a ony to věděly. Dnes vím, že to byla hloupá legrace, nedomyslel jsem, jak závažná je to věc,“ řekl.

Soudci ale uvěřili chlapcům a kromě nepodmíněného trestu ve věznici s dozorem Kolmanovi uložili povinnost podrobit se psychiatricko-sexuologickému léčení. Klíčem ke zhodnocení Kolmanových činů byly důkladné výslechy nejen poškozených dětí, ale i svědků, které soud během hlavního líčení provedl.

Je dosud nevyzrálou osobností s nevyhraněnou sexuální orientací.
soudce Miroslav Mjartan

Podle znalců má obžalovaný poměrně dobré předpoklady k resocializaci, ale jak připomněl předseda senátu Miroslav Mjartan, bude velmi důležité, aby sám kriticky zhodnotil své skutky.

"Dopustil se opakovaně více trestných činů. Je dosud nevyzrálou osobností s nevyhraněnou sexuální orientací. S tím není lehké žít. Zvolili jsme proto trest při samé dolní hranici sazby a v mírném typu věznice,“ konstatoval Mjartan. Kolmanovi totiž hrozilo až dvanáctileté vězení.

Verdikt není pravomocný, státní zástupce i Kolman si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám