Hlavní obsah

Falešné bahamské akcie za miliardy ocenil soud 42 lety vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Složitou kauzu nejrůznějších finančních machinací a podvodů v řádu desítek miliard korun ve čtvrtek rozřešil brněnský krajský soud. Šestici usvědčených mužů poslal dohromady na 42 let do vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mozek skupiny Radek Leopold skončí na 10,5 roku za mřížemi, Ivan Domecký, který působil jako generální ředitel společnosti Četrans Ústí nad Labem, a Miloslav Havlík, jež byl ve firmě finančním ředitelem, si odsedí po 8,5 letech. Další tři muži vyvázli s tresty mezi třemi a šesti lety.

Skupina své fungování postavila na bezcenných akciích bahamských společností. „Předstírali, že akcie mají stamiliónové hodnoty. Následně prováděli nejrůznější machinace a zastírací finanční operace které vedly k tomu, aby se obžalovaní a jejich obchodní společnosti obohatili,“ vysvětlil státní zástupce Rudolf Misák.

„V případu bylo žalováno 14 skutků, poškozených společností bylo asi sedm, některé z nich skončily dokonce v konkurzu,“ dodal žalobce.

Prim hrál šéf jihlavské firmy Icom a jejích nejrůznějších dceřiných společností Radek Leopold. Pomocí známých v dozorčích radách a či jiných orgánech ostatních firem vyváděl podle soudu ze společností kapitál, navyšoval dle potřeby základní jmění nebo prováděl krycí transakce. To vše pomocí bezcenných bahamských akcií, za které nakupoval akcie firem, jež hodlal ovládnout nebo z nich vyvést kapitál.

Cena podle potřeby

„Akcie byly používány jen jako platidlo a to ve výši, které zrovna bylo třeba. Hodnota akcií se přitom měnila podle aktuální potřeby,“ řekl v rozsudku soudce Pavel Göth a upozornil, že obžalovaní ve svých obchodech „otočili“ přes 60 miliard korun. Pro zakrytí stop pak převáděli své dlužné firmy na bílého koně. „Byl to občan Běloruska Oleg Zinevič, který v Jihlavě vykonával zednické práce. Později zmizel do zahraničí,“ dodal soudce Göth.

Obžalovaní si pořídili akcie v hodnotě přes 15 miliard korun. Soudu se podařilo prokázat škodu, kterou skupina způsobila, v řádu několika miliard. Jen Radek Lepold má podle soudu na svědomí škodu za 1,8 miliardy korun, jeho bratr Ivo jen 390 miliónů, další dva z odsouzených pak dalších 1,2 miliardy, které budou muset poškozeným vrátit.

Soud kromě šestice odsouzených také čtyři obžalované zprostil viny. Byl mezi nimi i bývalý náměstek jihlavského primátora František Zelníček, který byl původně podle obžaloby do machinací také zapleten.

Kauzou se bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, někteří odsouzení se totiž na místě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám