Hlavní obsah

Soud potvrdil Barboře Škrlové pět let vězení

Právo, Novinky, Petr Marek, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Barbora Škrlová neuspěla ve čtvrtek u Vrchního soudu v Olomouci se svým odvoláním proti pětiletému nepodmíněnému trestu, který ji vyměřil soud nižší instance. Vrchní soud podíl viny Škrlové v kuřimské kauze týrání chlapců viděl stejně a verdikt brněnského krajského soudu potvrdil.

Foto: Petr Marek, Právo

Barbora Škrlová se k Vrchnímu soudu v Olomouci nedostavila. Zastupoval ji tam její obhájce Richard Novák a přítomna byla i její matka Renata Škrlová.

Článek

Škrlová požadovala zproštění viny a tvrdila, že je nevinná. Jednání se ale osobně nezúčastnila.

Brněnský soud ji potrestal za to, že jedno z dětí topila ve vodě. Podle svých slov k tomu byla přinucena. Dětem podle svých slov ubližovala proto, že jí ostatní dospělí vyhrožovali a ona se bála o život.

Chlapci byli podle obžaloby týráni v letech 2006 až 2007 na různých místech. Děti jejich trýznitelé zavírali do klecí, pálili je nedopalky od cigaret nebo je topili. Cílem bylo zlomit jejich vůli, aby uposlechli na slovo každý rozkaz.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Barbora Škrlová u soudu

Barbora Škrlová u soudu

FOTO: Petr Kozelka, Právo

Odvolání dalších pěti odsouzených v případu projednával vrchní soud už v březnu. Námitky všech odsouzených proti přísným trestům ale zamítl a všechny verdikty potvrdil. Matku dětí Kláru Mauerovou (31) poslal soud za mříže na devět let, jejich tetu Kateřinu Mauerovou (35) na deset let. Hana Bašová (28) a Jan Škrla (26) půjdou do vězení na sedm let a Jan Turek (32) na pět let. V tomto líčení měl soud řešit také podíl Barbory Škrlové, ale její advokát onemocněl.

Škrlová se v rodině Kláry Mauerové vydávala za dívku Aničku, po odhalení týrání uprchla do Norska a tam se vydávala za chlapce Adama.

Nejvyšší trest pro tetu

Podle soudu měla hlavní podíl na týrání Kateřina Mauerová, která svou sestru přesvědčila, aby děti týrala. Dostala také nejvyšší trest

Sestry Mauerovy vinu přiznaly, přičemž u se u vrchního soudu domáhaly mírnějších trestů. Klára dokonce pod spodní hranicí trestní sazby. Bašová žádala podmíněný trest s tím, že její jednání lze nanejvýš kvalifikovat jako omezování osobní svobody. Škrla a Turek požadovali zrušení rozsudku KS a zproštění obžaloby. VS však jejich argumenty neakceptoval.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám