Hlavní obsah

U Prahy se převrátil dvoupatrový autobus, 18 ošetřených

Novinky, Petr Nový, Vladimír Michna, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pátek v půl deváté ráno poblíž Říčan u Prahy havaroval dvoupatrový autobus, ve kterém cestovali občané Litvy. Autobus se převrátil a skončil na boku. Na místě zasahovali záchranáři, hasiči a policie. Celkem bylo zraněno osm lidím následně záchranáři ošetřili dalších 10 osob se zdravotními problémy. Příčinou nehody mohl být silný vítr.

Článek

"Na místo vyjely tři sanitky a zasahovala i letecká záchranná služba," řekla Novinkám mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Foto: Václav Jirsa, Právo

FOTO: Václav Jirsa, Právo

Podle záchranářů bylo na místě zraněno osm lidí, z toho dva utrpěli středně těžká zranění. Ti byli údajně zaklíněni mezi sedačkami.

Foto: Václav Jirsa, Právo

:. Autobus skončil na boku v poli i silnice. FOTO: Václav Jirsa, Právo

"Vrtulník dopravil jednoho pacienta do nemocnice v pražských Střešovicích, sanitky pak rozvezly dalších šest lidí do nemocnic na Vinohradech, v Krči do Říčan. Jednoho zraněného jsme po ošetření lehčího poranění nechali na místě," doplnila Janečková. 

Foto: Václav Jirsa, Právo

:. Cestující z autobusu museli počkat na náhradní odvoz. FOTO: Václav Jirsa, Právo

Později byli záchranáři přivoláni do hotelu, kde jsou Litevci ubytováni. U deseti z nich se projevily po nehodě následné zdravotní problémy. Sanitky převezly k ošetření v nemocnicnicích další čtyři osoby,  šest osob s problémy převezli k ošetření vozy pracovníci hotelu.

Autobus se převrátil na pravý bok, čelní sklo se rozbilo. Havaroval na úzké okresní silnici.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Silný vítr

Autobus s litevskými občany se zřejmě vyhýbal jinému vozidlu a sjel ze silnice, poté se převrátil. Je možné, že nehodu způsobil silný vítr, který se do autobusu opřel," řekla Novinkám policejní mluvčí Praha-venkov Štěpánka Zatloukalová.

Foto: Václav Jirsa, Právo

:. Policisté vyznačili trasu autobusu před nehodou.  FOTO: Václav Jirsa, Právo

Silnice je neprůjezdná, policie odklání dopravu, dodala Zatloukalová. Řidič prý vypověděl, že vozidlo zasáhl silný poryv větru. V autobusu cestovalo více než 50 lidí. Litevci jeli z nedalekého hotelu, kde byli ubytováni. Po nehodě zůstali zabaleni do dek se svými zavazadly. 

Foto: Václav Jirsa, Právo

:. Cestující z autobusu se svými zavazadly.  FOTO: Václav Jirsa, Právo

Foto: Václav Jirsa, Právo

:. Hasiči pomáhají u nehody autobusu.   FOTO: Václav Jirsa, Právo

Dvoupatrový autobus zabíjel u Nažidel

V březnu roku 2003 dvoupatrový autobus zabíjel při jedné z největších silničních tragédií české historie. Nehoda si vyžádala 19 obětí a 34 zraněných. Neoplan se vracel ze zájezdu z rakouských Alp, na silnici E 55, vedoucí z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic, se převrátil na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám