Hlavní obsah

Partner ústecké hejtmanky mě přiměl ke lži, tvrdí svědek

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Chomutovský soud v pátek potvrdil roční trest s podmíněným odkladem na stejně dlouhou dobu pro Romana Housku, bývalého poslaneckého asistenta a partnera hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD), za útok na veřejného činitele. Houska před pěti lety přejel nohu chomutovskému strážníkovi, který ho chtěl pokutovat za špatné parkování v Hálkově ulici.

Článek

Nejzajímavějším momentem přelíčení však nebyl rozsudek, ale výpověď korunního svědka obhajoby Václava Mužáka. Překvapivě totiž obžalovaného obvinil, že ho Houska přemluvil ke křivému svědectví.

"Stejně jako jeho právník mi tvrdili, že to není lež, že se mi nic nemůže stát. Nadiktovali mi, co mám říkat. Udělal jsem to pro něj z přátelství,"tvrdil v pátek Mužák. Policie ho nyní za stíhá za křivé svědectví.

Proč vlastně po téměř pěti letech otočil a riskoval tím přinejmenším problémy s policií, vysvětlil Mužák stoupajícím Houskovým nátlakem. "Chtěl po mě, abych pro něj křivě svědčil i v dalších věcech. Třeba, že jeho bývalý společník Antonín Drbohlav bere peníze bokem a nedaní je. Nebo jsem měl dosvědčit, že jsem slyšel, jak si Drbohlav povídá s dalším podnikatelem o stotisícovém úplatku pro redaktora televize za to, že zničí právě Housku," vypověděl. To už zřejmě byla i na Mužáka moc silná káva, a tak se prý rozhodl raději přiznat.

"Následoval nátlak, vydírání, vyhrožování. Volal mi, ukazoval mě nějakým Ukrajincům, tvrdil, že mě zlikviduje," stěžoval si svého někdejšího kamaráda Mužák Houska k soudu v pátek vůbec nepřišel. K případu vypovídal v řádném projednávání, které skončilo před rokem stejným rozsudkem, jaký v pátek po doplnění dokazování zopakoval chomutovský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám