Hlavní obsah

Za podávání drog dítěti dostal vysokoškolák osm let vězení

– OLOMOUC • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Petr Nový

Těžko pochopitelné chování potrestal v pátek senát olomoucké pobočky ostravského krajského soudu. Karel Ctibor dostal osmiletý trest vězení za to, že podával drogy dítěti.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Karel Ctibor u soudu

Článek

Podle rozsudku pervitinem zásoboval teprve čtrnáctiletou dívku ze Šumperka. Dal si tu práci, že za ní jezdil přes půl roku, aby jí osobně mohl drogu nitrožilně aplikovat. Dívka nakonec skončila v péči psychiatrů.

Vysokoškolsky vzdělaný chemik svou vinu popřel. Jeho obhajobě ale soudci neuvěřili. Ctiborovi za držení a výrobu drog, spolu s těžkou újmou na zdraví, kterou dívce údajně způsobil, hrozil až dvanáctiletý žalář.

Státní zástupce Martin Šmíd navrhoval osm až devět let vězení. "Jeho jednání je vysoce společensky nebezpečné. Zničil dívce život," argumentoval. Obhájkyně Jana Přikrylová naproti tomu žádala zproštění obžaloby. Podle ní je výpověď poškozené nevěrohodná.

"Kryje svého primárního dodavatele drog, se kterým udržovala intimní vztah. Bezprostřední příčinou její závislosti není obžalovaný, ale drogová komunita v Loučné nad Desnou," uvedla. Podle soudu poškozená není zcela věrohodná, neboť u hlavního líčení zřejmě nepopsala vše, co se opravdu událo.

"To, co připouští, však uvádí pravdivě," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Eduard Ondrášek. Podle obžaloby se třicetiletý Ctibor s poškozenou zkontaktoval v září 2006 přes internet. Dívka prý projevila zájem pervitin vyzkoušet.

Obžalovaný poté přijel do Loučné nad Desnou, kde jí na nádraží údajně drogu aplikoval. Muž poté za nezletilou až do února 2007 pravidelně jezdil a pervitin ji aplikoval sám nebo si jej dívka píchala sama. Podle rozsudku navíc pervitin předal na různých místech v Loučné nebo v Olomouci dvěma dalším narkomanům.

Ctibor, který je vystudovaným inženýrem a pracoval dříve například ve Státním zdravotním ústavu či ve společnosti zaměřující se na vývoj léků, vinu od začátku popírá.

"Důkazy jsou velice slabé. Jedná se o konspiraci tamních feťáků," řekl po vynesení rozsudku. U soudu tvrdil, že naopak jemu lidé ze Šumperska dodávali drogy poté, co ztratil kontakt na dealery v Praze. Uvedl také, že drogy nedistribuoval ani nevyráběl. Kolik let je nezletilé dívce údajně také nevěděl. Podle vzhledu prý předpokládal, že jí bude minimálně patnáct. Skutečný věk se podle svých slov dozvěděl až později.

Ctibor dodal, že k drogám se dostal kvůli depresím, na které klasické léky nezabíraly. Nyní již prý uživatelem drog není. Oženil se a před měsícem se mu narodila dcera. Nezletilá dívka konzumací drog utrpěla těžkou újmu na zdraví.

Školačka základní školy totiž začala být na drogách závislá a došlo u ní k poruše osobnosti. Zhoršil se jí prospěch ve škole a byla sexuálně promiskuitní. V dubnu 2007 se nakonec musela podrobit léčbě. Podle odborníků se její stav již zlepšil.  

Reklama

Výběr článků

Načítám