Hlavní obsah

Zelenka zřejmě zabil heparinem o tři lidi víc, zjistila policie

Právo, Novinky, lž, jjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD
Aktualizováno

Heparinový vrah Petr Zelenka, který si odpykává doživotní trest za vraždu sedmi lidí v havlíčkobrodské nemocnici, má podle policie na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Vzhledem k tomu, že Zelenka vyšší trest dostat nemůže, nebudou ho už policisté trestně stíhat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.

Článek

"U čtyř případů, z toho se jednalo o tři vraždy a jeden pokus, bylo konstatováno, že je důvodné podezření, že se skutků odsouzený dopustil, nicméně vzhledem k rozsudku Vrchního soudu v Praze, který Petra Zelenku uznal vinným a odsoudil ho k výjimečnému trestu odnětí svobody na doživotí, je neúčelné podezřelého pro tyto čtyři případy trestně stíhat, a proto byly odloženy pro neúčelnost,“ řekla Iva Marková, mluvčí krajského ředitelství Policie východočeského kraje.

Východočeští kriminalisté prověřovali od podzimu roku 2007 celkem čtrnáct případů podezření z trestných činů vražd a pokusů vražd v souvislosti s heparinovou vraždou. Deset případů bylo odloženo, protože policie nezjistila, že by byl trestný čin spáchán.

Advokát: Je to neserióní a účelové

Jan Herout, obhájce Petra Zelenky, považuje aktuální zveřejnění nových závěrů policejního vyšetřování za neseriózní a účelové. „Proč to zveřejňují až teď?! A proč tam policie neuvede konkrétní důkazy, okolnosti těch případů?“ reagoval Herout na zprávu, že má Petr Zelenka na svědomí další tři vraždy heparinem a jeden pokus o vraždu.

Podle Herouta má rozšíření počtu případů jediný smysl. „Podle mého názoru chce policie prostřednictvím médii vyvinout tlak na Nejvyšší soud, který má projednávat Zelenkovo dovolání. Cílem této obecné zprávy je poštvat lidi, veřejné mínění, proti Zelenkovi,“ dodal advokát Herout.  

Pozůstalí se mohou obrátit na soud

I přesto, že byly nové případy odloženy, mohou se pozůstalí nebo poškození obrátit na soud se stejnými nároky jako poškození v již prokázaných případech úmrtí či pokusech o vraždu a i oni mohou požadovat po Petru Zelenkovi odškodnění.

"Proti výsledku usnesení, v němž se mohl dočíst, co mu je kladeno za vinu, se neodvolal. V civilně právním sporu by se tak zřejmě mohlo o odškodnění jednat, ale to už není trestní věc, je to záležitost občanskoprávní,“ upozornila policejní mluvčí Iva Marková a potvrdila, že poškození i pozůstalí vědí, že se jedná o jejich případ.

"Jsem přesvědčen, že v tomto případě, kdy se zpracovával spis, ale ten, protože odsouzený nemůže být potrestán větším trestem, byl odložen pro neúčelnost, mají poškození možnost domoci se odškodnění. Je třeba, aby si podali občanskoprávní návrh a provedli důkaz policejním spisem. V tu chvíli tam nemusí být rozhodnutí o vině a občanskoprávní soud posuzuje případ sám,“ domnívá se Miroslav Antl, senátor a bývalý státní zástupce krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.  

Zelenka dostal doživotí

Zelenku pražský vrchní soud letos v červnu potrestal doživotním trestem vězení za vraždy sedmi pacientů havlíčkobrodské nemocnice a deseti pokusů o vraždu.

Jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace a zředění krve, někteří lidé vykrváceli.

Zelenka své jednání původně vysvětloval tím, že chtěl zažít akci. Během přípravného řízení se Zelenka ke spáchání všech činů doznal, při hlavním líčení uvedl, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavuje. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám