Hlavní obsah

Američtí vojáci škodu za rozkopané taxi stále nezaplatili

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Už půl roku se snaží sokolovský taxikář Vladislav Habal domoci spravedlnosti a dostat zpátky peníze, které zaplatil za opravy auta, které mu rozkopali američtí vojáci. Přestože hlavního viníka incidentu k tomu odsoudil chebský soud, dodneška z uvedených 50 000 neviděl taxikář ani korunu.

Článek

Nepomohla mu ani návštěva na americkém velvyslanectví. „Byli jsme i na americké ambasádě, kde se k nám chovali neskutečně arogantně. Na dopis nám ani neodpověděli. Jsme pro ně nuly,“ řekl Právu čtyřicetiletý taxikář.

Všechno začalo loni v květnu, kdy si tři američtí vojáci na sexuálním výletě za hranice objednali v Sokolově taxík. Ten místo placení zdemolovali. Přibližně za dva týdny po incidentu byl za to hlavní iniciátor v Chebu v nepřítomnosti ve zkráceném řízení odsouzen k náhradě škody.

Po osmi měsících však taxikář Vladislav Habal z Dolního Rychnova ze soudem uznané padesátitisícové škody nic neviděl.

„Je jasné, že z toho neuvidím nic,“ komentoval rozzlobeně situaci Habal, který na cestu ze Sokolova do Chebu vzpomíná jako na jízdu hrůzy.

Za jízdy ho škrtili

Přitom tehdy, když si ho objednala v Sokolově trojice opilých amerických vojáků, sloužících na základně poblíž německého Weidenu, si myslel, že to bude dobré rito. Vojáci si ale už v Sokolově mysleli, že jsou v Chebu, kam si chtěli původně vyrazit s prostitutkami.

„Chtěli do centra Chebu. Když jsem jim ukazoval cedule, že se blížíme k Chebu, najednou začali vyvádět, že je vozím oklikou,“ popsal chvíle před napadením Habal.

Těsně před Chebem začal řidiče jeden z vojáků škrtit. Taxikář, aby zabránil nehodě, prudce zabrzdil a z auta raději vystoupil.

Dva z vojáků pak začali auto demolovat. Několikrát kopli do zadních dveří a zadního blatníku a promáčkli je. „Byla to tři týdny stará Mazda 6. Prakticky nové auto. Opravu jsem si musel zaplatit ze svého,“ dodal.

Policisté nakonec obvinili z podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci jen jednoho 25letého vojáka. „Ve zkráceném řízení soud rozhodl, že bude vyhoštěn po dobu pěti let a nahradí škodu,“ řekla Právu mluvčí chebského soudu Anna Grimová.

Voják si trestní příkaz převzal koncem loňského září. „Listiny se od vojáka vrátily letos v lednu. Nyní čekáme na jejich oficiální překlad z angličtiny. Může to trvat i měsíc, je to běžná doba,“ uvedla mluvčí s tím, že pokud po překladu vyjde najevo, že voják nepodal rozpor proti rozhodnutí soudu, musí škodu uhradit. V opačném případě by se soud musel případem znovu zabývat.

„S penězi jsem se rozloučil. Více než za opravu bych dal nakonec za právníka,“ uzavřel Habal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám