Hlavní obsah

Omylem zastřelil kamaráda, dostal sedm let vězení

Právo, Novinky, ČTK, pko, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Martin Soukup, který zastřelil omylem svého kamaráda, půjde na sedm let do vězení. Rozhodl tak ve středu Krajský soud v Brně. Pětatřicetiletý Soukup se mylně domníval, že ve své zbrani má slepý náboj.

Článek

Tragédie se stala loni v září v Tavíkovicích na Znojemsku, kdy Soukup střelil svého nejlepšího kamaráda. Myslel si, že má v pistoli slepý náboj. Přítele chtěl prý postrašit. Muži ale prostřelil hlavu.

Soukupovi, který je otcem čtyř dětí, hrozilo za vraždu až 15 let vězení. Obžalovaný před lety pracoval u bezpečnostní služby, a legálně si proto tehdy pořídil pistoli. Podle manželky s ní vždy zacházel opatrně a nikdy ji nevystavoval na odiv.

Soukup pracoval v Ústavu soudního lékařství v Brně jako laborant. Měl tam i dva přátele. Když byl v září ve službě, jeden z nich si od známých objednal telefonicky marihuanu.

Muž pak nedopatřením poslal na mobil Soukupovy dcery vzkaz, že se mu omamnou látku podařilo získat. Zpráva byla určena pro druhého Soukupova kolegu. SMS Soukupovu manželku nahněvala. Kolega jel proto se Soukupem domů, aby vše vysvětlil.

Oba při cestě vypili několik piv. Soukupův opilý kamarád si při vysvětlování záležitosti klekl před Soukupovou na kolena a začal se modlit. Žena mu opakovaně řekla, že mu odpouští. Host nepřestal. Když už to bylo Soukupově manželce trapné, její partner vytáhl pistoli, nabil ji a následně vystřelil.

"Stoprocentně jsem si myslel, že pistoli nabíjím slepým nábojem," uvedl obžalovaný. Zmýlil se, protože měl ostré i slepé patrony smíchané v tašce svého batohu. Soukup se pak sice snažil příteli zachránit život, to už ale bylo marné.

Reklama

Výběr článků

Načítám