Hlavní obsah

Sprejer v Olomouci poškodil další kašnu

Právo, mhr, VH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Neznámý vandal poškozuje v Olomouci sprejem vzácné památkově chráněné barokní kašny. Nejprve se předmětem jeho zájmu stala na počátku ledna kašna Tritonů na náměstí Republiky, v pondělí přijali policisté oznámení o poškození Merkurovy kašny na ulici 8. května.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Neznámý vandal poničil sprejem barokní Merkurovu kašnu na ulici 8. května v Olomouci.

Článek

Merkurova kašna, která stojí naproti Národnímu domu, byla dokončena v roce 1727 a je dílem sochaře Filipa Sattlera (1695-1738) a kameníků Václava Rendra a Jana Jakuba Kniebandla.

"Neznámý pachatel posprejoval její vnitřní stranu stejným způsobem jako v případě kašny Tritonů. Nastříkal tu svastiku, anarchistický kříž a další blíže nezjištěné obrazce, které jsou graficky shodné s předchozím případem,“ řekla Právu v úterý olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Podle ní se dá se předpokládat, že Merkurova kašna byla poškozena v přibližně stejné době jako kašna Tritonů. Způsobená škoda nebyla vyčíslena. Policisté podle ní událost vyšetřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů - poškozování cizí věci a podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Pachateli hrozí až tři roky vězení.

Olomoucké barokní kašny Herkula, Caesara, Neptuna, Jupitera, Merkura a Tritonů byly budovány v letech 1683 až 1735 a na jejich tvorbě se podíleli významní tvůrci tehdejší doby. Jejich soubor je největší svého druhu na sever od Alp. Je národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám