Hlavní obsah

Inspekce: Vyšetřovatelka kauzy Urbanová chybovala

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra (IMV) zjistila opakované pochybení postupu vyšetřovatelky pražské kriminálky, která má na starosti trestní kauzu hlavní svědkyně již skončeného případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) Marcely Urbanové. Ta je od června obviněna za křivou výpověď proti Čunkovi v jeho trestní věci. Policistka, která vyšetřování Urbanové od počátku vede, porušila dle mínění IMV konkrétní ustanovení trestního řádu.

Článek

„Naším šetřením nebylo zjištěno, že by policejní orgán v dané věci spáchal trestný čin, ale je zde podezření, že se mohl dopustit kárného provinění,“ řekla v pondělí Právu mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Na postup vyšetřovatelky si opakovaně stěžovala sama Urbanová i její advokáti a k těm se pak v listopadu přidal také novinář a člen „Výboru na obranu Marcely Urbanové“ Jan Schneider. Právě na základě jeho podnětu inspekce zjistila pochybení vyšetřovatelky, a to již na začátku případu.

Policistka totiž už letos v dubnu, tedy ještě dva měsíce před obviněním Urbanové, vyslechla v rámci takzvaného neodkladného úkonu některé svědky včetně samotného Čunka, aniž údajně svůj tehdejší postup dostatečně zákonně odůvodnila. „Šetřením bylo zjištěno pochybení policejního orgánu v případě opakovaného nerespektování výslovného ustanovení trestního řádu (o neodkladných úkonech). S ohledem na skutečnost, že může jít o porušení služebních povinností zakládající kázeňskou odpovědnost, byl dán podnět k opatření řediteli policie Praha 1,“ ocitoval Právu prosincovou odpověď inspekce na svůj podnět Schneider.

„S ohledem na výsledky tohoto šetření inspekce budeme určitě navrhovat podjatost vyšetřujícího policejního orgánu v mé kauze a také zřejmě znovu žádat o zastavení mého stíhání,“ reagovala v pondělí na novinku sama Urbanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám