Hlavní obsah

Nejčastější výmluva opilců za volantem: vždyť jedu pomalu

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči, kteří byli policisty přistiženi s alkoholem v krvi, používají často velmi rozličné výmluvy. Mezi ty nejčastější patří například tvrzení, že jeli pomalu a opatrně nebo že se i přes určitou míru alkoholu v krvi cítí dobře a řízení v pořádku zvládnou.

Foto: František Kšajt, Právo

Řidiči pod vlivem alkoholu vymýšlejí obvyklé i netradiční výmluvy.

Článek

Odborníci ovšem varují, že i malé množství alkoholu snižuje schopnosti řízení. „Riziko být účastníkem dopravní nehody je při 0,5 promile dvakrát větší než u střízlivého řidiče, při jednom promile již sedmkrát větší a při 1,8 promile dokonce už 30krát vyšší než u střízlivého řidiče,“ uvádí infoservis Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK) ve své zprávě.

Častou výmluvou je také odvolání se na vydatný oběd před jízdou, který měl alkohol odbourat. Ani jídlo však nepomáhá odbourávání alkoholu a nesnižuje negativní vliv na řízení.

Řidičky a řidiči při komunikaci s policisty také mnohdy používají výmluvy, že bydlí jen za rohem. Podle zprávy ÚAMK se však většina dopravních nehod zaviněných řidiči pod vlivem alkoholu stane na trase kratší než tři kilometry.

Velmi obvyklou výmluvou je také zdůrazňování toho, že poslední drink měl dotyčný již před dlouhou dobou. Spalování alkoholu však záleží na tělesné konstituci a je velice individuální. Několik hodin na vystřízlivění většinou nestačí.

Nejčastější výmluvy řidiček a řidičů
"Bylo to už pár hodin, co jsem si dal poslední drink"
"Měl jsem jenom několik piv"
"Měl jsem ale vydatné jídlo"
"Cítím se v pohodě. Řízení zvládnu."
"Vždyť bydlím za rohem"
"Ale vždyť jedu pomalu a opatrně"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám