Hlavní obsah

Za nakopnutí policisty Čermáka, který zbil Kateřinu Jacques, padlo obvinění

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie se znovu vložila do případu předloňského prvomájového incidentu mezi nynější poslankyní Kateřinou Jacques (SZ) a teď již bývalým policistou Tomášem Čermákem. Tentokrát se ale kriminalisté zaměřili na třetího účastníka potyčky, sympatizanta zelených Petra Slunéčka, který tehdy nakopl Čermáka do hýždí tak, že mu způsobil tříštivou zlomeninu kostrče.

Foto: Milan malíček, Právo

Bývalý policista Tomáš Čermák

Článek

Po dvou a půl letech policisté Slunéčka za tento kopanec znovu obvinili z útoku na veřejného činitele. Právu to ve čtvrtek řekl šéf státního zastupitelství v Praze 2 Tomáš Bláha.

„Státní zástupce, který případ dozoruje, mě ve středu informoval, že proti panu Slunéčkovi bylo v těchto dnech zahájeno stíhání pro trestný čin útok na veřejného činitele a že už toto usnesení bylo obviněnému doručeno,“ řekl Právu Bláha.

Slunéčkovi hrozí v případě soudní dohry až tříleté vězení, ale pokud se prokáže, že skutečně svým kopnutím způsobil Čermákovi zranění, může tehdejší kolega Jacques dostat až pět let.

Čermák: Doživotní následky

„Nakopnul mě jednou ve chvíli, kdy jsem byl ohnutý a tím mi způsobil tříštivou zlomeninu posledního obratle. Od té doby s tím furt marodím. Pořád chodím na obstřiky, rehabilitace a beru prášky proti bolesti,“ popsal ve čtvrtek sám Čermák, podle kterého budou následky kopance trvalé. Kvůli zranění je v invalidním důchodu.

Zásah proti Kateřině Jacquesfoto: Anna Voňavková

Poprvé byl přitom Slunéčko za stejný delikt obviněn už krátce po incidentu, při kterém se snažil Čermákovi zabránit, aby naložil vzpouzející se Jacques do policejního auta.

„Fyzicky napadl policistu Čermáka tak, že se slovy ,ty prase, ty hovado´ ho vší silou kopl pravou nohou do levé hýždě,“ uvedla policie předloni v květnu, když Slunéčka obvinila.

Státní zástupce ale ještě v tomtéž měsíci stíhání aktivisty zrušil, ačkoliv Slunéčko potvrdil, že policistu kopl. Podle rozhodnutí žalobce se ale Čermák v době konfliktu již dopouštěl trestného činu, a nevztahovala se tak na něj ochrana, kterou jinak požívá veřejný činitel.

Policie se o Slunéčka začala znovu zabývat poté, co byl Čermák zproštěn obžaloby ze tří trestných činů kvůli napadení Jacques. Policista jí způsobil při zatýkání pohmožděniny a oděrky.

„To je jedině správně. Já jsem nic neudělal, mně bylo ukřivděno, takže bych byl rád, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“ uvedl k tomu Čermák, který byl od policie po incidentu propuštěn, ale rád by se zase vrátil.

Dosud prý dostal od svého bývalého zaměstnavatele jen bolestné ve výši zhruba 30 tisíc korun, ale nikoli úhradu mzdy za postavení mimo službu.

Reakci Slunéčka se ve čtvrtek Právu nepodařilo získat, poslankyně Jacques nebrala telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám