Hlavní obsah

Majitel pozemku vystrašil squattery ve vile Milada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Majitel pozemku spolu s několika policejními antony přijel ve čtvrtek před pražskou vilu Milada, kde bydlí squatteři. Ti se domnívali, že chce vilu vyklidit. Obyvatelé vily byli už o víkendu upozorněni, že budou do pátku muset dům opustit.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Vila Milada slouží jako squat od roku 1998

Článek

"Majitel pozemku požádal policii o asistenci při akci, kterou tam zahájil. Na uklízení si najal firmu," řekla Novinkám mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Firma uklízela v okolí domu, dovnitř její zaměstnanci nevkročili. Na "obranu" vily přesto přijelo několik desítek lidí. Obyvatelé vily si myslí, že čtvrteční akce je měla pouze vystrašit.

Pozemek, na němž dům stojí, patří Ústavu pro informace a vzdělávání. Jeho mluvčí Michaela Pálková Novinkám řekla, že o akci je požádal Městský úřad Prahy 8. Zdůvodnil to tím, že chce odklidit skládku, která se na pozemku nachází. Odpadky firma uklidila.

Squatteři před vilou Miladafoto: Právo/Jakub Mračno

Dům úředně neexistuje

Vila se nachází u pražských kolejí v Holešovicích poblíž Vltavy. Jako squat funguje od roku 1998. V domě se pořádají koncerty, shromažďují se v něm především anarchisté. Dům se snaží opravit a vybavit vším potřebným.

Lidé v okolí si na úřadech stěžují například na psy, které lidé v domě chovají. Jeho vyklizení ale není pravně možné, protože úředně dům neexistuje. V 70. letech byl zbourán, ale pouze na papíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám