Hlavní obsah

Za shovívavost k opilému primáři čeká policisty trest

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Trest čeká policisty z Domažlic za to, že v případu opilého primáře dětského oddělení zdejší nemocnice Vratislava Beneše nepostupovali tak, jak jim ukládají předpisy. V červenci strážci zákona naměřil dechovou zkouškou primářovi na pracovišti přes dvě promile alkoholu.

Článek

Místo toho, aby lékaři podezřelého z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky nechali odebrat krev jako klíčový důkaz pro trestní řízení, z místa odjeli a případem se dál nezabývali. Nyní jim za to hrozí postih.

„Prověřili jsme jejich postup a shledali pochybení, které ale nenaplňuje znaky trestného činu. Šetření jsme ukončili s návrhem na jejich kázeňské potrestání,“ řekla v pondělí Právu mluvčí inspekce ministra vnitra Martina Lídlová.

Jaké sankce mohou policisté očekávat, ještě není jasné. „O potrestání rozhodnu až budu mít u sebe všechny podklady,“ uvedl domažlický policejní ředitel Miloslav Hora. Podnět inspekci dal zástupce ředitele Západočeské policejní správy v Plzni Jaromír Kníže.

„Tím, že lékaři nenechali odebrat krev, zmařili vyšetřování. Soudy totiž údaje z dechové zkoušky pro určitou nepřesnost přístroje nepřipouštějí jako jednoznačně usvědčující důkaz. Proto se domnívám, že se mohlo jednat ze strany policistů o trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele nebo maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti,“ uvedl už dříve Kníže.

Policisté původně v jednání primáře žádný trestný čin nespatřovali. Až po intervenci státního zástupce zahájili úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Dokazování však bude právě kvůli absenci výsledků krevní zkoušky problematické. „Vyšetřování stále probíhá,“ řekla dozorující státní zástupkyně Marcela Šímová.

Na opilého lékaře upozornil personál a policii otec nemocného dítěte, které potřebovalo ošetřit. Policisté naměřili v dechu lékaře 2,18 promile alkoholu. Beneše nechala ředitelka nemocnice vystřídat ve službě. Za porušení pracovní kázně ho druhý den odvolala z funkce přednosty dětské kliniky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám