Hlavní obsah

Žena čelí u soudu obžalobě z vraždy vlastního manžela

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Čtyřčlenný trestní senát Krajského soudu v Českých Budějovicích začal v pondělí rozplétat případ loňské vraždy dvaapadesátiletého úspěšného píseckého podnikatele Miroslava Rajtmajera. Obžaloba z ní viní jeho devětatřicetiletou manželku Evu Rajtmajerovou, které nyní hrozí až patnáct let vězení.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Eva Rajtmajerová v soudní síni se svým advokátem.

Článek

Podle státního zástupce Petra Duška Rajtmajerová svého manžela, s nímž už čtyři roky žila odděleně, při společné schůzce loni 20. dubna omámila léky a pak spolu s neznámým komplicem uškrtila textilní páskou a tělo hodila do Orlické přehrady. Ostatky pohřešovaného muže byly nalezeny ve vodě o měsíc půl později.

„Pitva prokázala, že příčinou smrti bylo uškrcení. K usmrcení by ale stačilo už samotné podání léků,“ řekl Právu státní zástupce. Obžalovaná, která je souzena na svobodě, svoji vinu popírá. „Jsem nevinná, tohle bych nikdy neudělala,“ zahájila svoji výpověď plačtivým hlasem Rajtmajerová.

Soud nebude mít lehkou práci

Obžaloba je postavena pouze na nepřímých důkazech, stejně jako účast údajného komplice na vraždě. Předseda senátu Slavomír Cirhan proto věnuje pozornost každému drobnému detailu případu.

Motivem vraždy měl být majetkový prospěch. Poslední schůzka manželů se měla odehrát z důvodů porozvodového vyrovnání majetku. Rajtmajerová tvrdí, že se chtěla rozvést a podepsat dohodu. Po poslední večerní schůzce v píseckém bytě inkriminovaného 20. dubna si u ní Rajtmajer nechal tašku s doklady a písemnostmi s tím, že si ještě musí něco vyřídit.

Okolo třetí ráno jí pak měl poslat esemesku, že měl nějaký problém, ale že už je vše v pořádku. Pak už mobilní telefon nezvedal a Rajtmajerová ohlásila na policii, že manžela pohřešuje. Protože jej nenašla ani v domě v Podolí u Orlíku.

Tělo podnikatele objevili lidé 1. června na břehu nádrže u obce Vlastec. Údajného komplice ženy se nepodařilo nalézt. Podle zmocněnce poškozených se loni v říjnu ozvala na tísňovou linku žena, která tvrdila, že 20. dubna v noci viděla u Rajtmajerovy chalupy v Podolí jeho ženu společně s jiným mužem nastupovat do automobilu. Svědkyně se už ale znovu policii neozvala.

Reklama

Výběr článků

Načítám