Hlavní obsah

VIDEO: Zaživa uřízl muži hlavu, půjde na 18 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN
Aktualizováno

Soud ve Zlíně ve středu vynesl verdikt nad čtyřiadvacetiletým Davidem Hladíkem ze Zlechova na Uherskohradišťsku. Podle soudců loni v říjnu uřízl svému známému hlavu. Odsedí si 18 let ve vězení, z toho 17 let za vraždu a jeden rok za křivé obvinění.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

David Hladík u soudu

Článek

Hladík svou vinu popřel a tvrdil, že muže zavraždil třetí člen party. „Viděl jsem Josefa Kleinedlera, jak seká sekáčkem na maso hlavu pana Lorence až ji úplně odsekl. Já jsem následně dal hlavu do tašky a vyhodil jsem ji. Já jsem Architekta (přezdívka zavražděného) nezabil,“ uvedl u soudu Hladík. Údajnému vrahovi chtěl pomoci s likvidací těla.

David Hladík u soudufoto: ČTK/Zdeněk Němec

Hlavu osmapadesátiletého Josefa Lorence zabalil bezprostředně po činu do igelitové tašky a vyhodil ji do kontejneru na papír. Hrůzný čin se stal v domě v Traplicích na Slovácku.

Státní zástupce Roman Kafka tvrzení odsouzeného nevěřil. Z toho důvodu jej navíc obvinil z křivého obvinění. „Užitím nože a sekáčku na maso obžalovaný způsobil poškozenému nejméně dvacet sedm počitatelných řezných a sečných ran krku a týlní krajiny a další množství nepočitatelných ran v téže oblasti, dále odřezání či přeseknutí krční páteře mezi třetím a čtvrtým krčním obratlem, což vedlo k oddělení hlavy poškozeného od trupu,“ přednesl v červencové obžalobě státní zástupce.

S hlavou chodil po ulici

Kafka zároveň tvrdí, že masivní a opakované násilí směřující k oddělení hlavy od trupu probíhalo ještě za života poškozeného, o čemž údajně svědčí zjištěné velké množství krve v jeho průdušnici a průduškách spolu se známkami vdechování krve do plic.

Hladík hlavu oddělenou od trupu nevyhodil do kontejneru hned po činu. Několik minut s ní chodil po obci. Navštívil i obchod, kde si podle svědků vypil jedno pivo. „Měl ruce celé od krve. Tvrdil, že zabíjel prasátko. Krví měl postříkanou i tvář a oblečení,“ uvedla jedna z prodavaček u soudu. Igelitovou tašku měl podle ní nechanou před obchodem.

Podle klinického psychologa Miroslava Petržely trpí Hladík pocity méněcennosti, nízkou sebeúctou, vyhýbá se citovým vazbám, je náladový, výbušný a vztahovačný a na stres reaguje agresí.

Možnými motivy vraždy byly podle něj pocity ponížení, kdy zavražděný pomlouval druhé lidi, ke kterým měl Hladík silnou citovou vazbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám