Hlavní obsah

Narkomanka jde za vraždu dítěte do vězení na deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Miroslava Zahradníková si za vraždu svého dítěte v roce 2006 v Ústí nad Labem odpyká za mřížemi desetiletý trest. Vysoký trest ženě uložil pražský vrchní soud a Nejvyšší soud ho v uplynulých dnech potvrdil. V neveřejném jednání odmítl dovolání Zahradníkové.

Článek

Obhájce ženy tvrdil, že Zahradníková dítě zabila v poporodním rozrušení. V dovolání požadovala nižší trest. Nejvyšší soud zveřejnil své rozhodnutí v elektronické databázi.

Nejvyšší soud se přiklonil k názoru, že narkomanka a dvojnásobná matka Zahradníková dobře věděla, co dělá, a odstranění nepohodlného dítěte plánovala. Své těhotenství tajila, tvrdila například, že má břišní kýlu.

"Po porodu jako zkušená matka neposkytla dítěti ani tu základní pomoc, a to za situace, kdy se jinak chovala účelně a naprosto racionálně. Její jednání jako celek směřovalo ke zbavení se dítěte," uvedl v usnesení trestní senát s předsedou Janem Bláhou.

Závislost na drogách

Zahradníkovou neomlouvá ani to, že byla závislá na drogách, neměla trvalé bydliště a stálý příjem. "Nelze nevidět, že šlo o okolnosti, které si primárně sama navodila, s nimiž se smířila a které jí zřejmě i vyhovovaly," míní soudci. Připomněli, že Zahradníková se o další své dvě děti nestarala a neplatila na ně výživné. V noci bezprostředně před porodem si vzala heroin a bavila se v herně.

Krajský soud v Ústí nad Labem loni původně potrestal Zahradníkovou za vraždu novorozeného dítěte matkou. Za tento čin, jehož se matky někdy dopouštějí v pominutí smyslů po porodu, je sazba nižší než u běžné vraždy, proto soud vyměřil sedmiletý trest. Vrchní soud v Praze ovšem po odvolání státního zastupitelství čin překvalifikoval a trest zvýšil.

Žila bez domova na ulici

Zahradníková, která žila jako bezdomovec, podle obžaloby v listopadu 2006 přišla v pokročilém těhotenství za svým známým do bytu v Krásném Březně, kde chtěla přespat. Tehdy ani předtím nikomu neřekla, že je těhotná.

Po návratu ze společné návštěvy herny začala rodit. U soudu uvedla, že dítě nejevilo známky života. Poté údajně na radu svého známého dítě zabalila do deky a dala do igelitové tašky. Společně uklidili krev. Pitva ale potvrdila, že zdravé, normálně vyvinuté dítě žilo a minimálně dvakrát se nadechlo. Zemřelo časně ráno z důvodu udušení

Reklama

Související články

Matka dostala deset let za vraždu novorozence

Pražský vrchní soud ve středu s konečnou platností v odvolacím řízení rozhodl, že za vraždu dítěte po porodu stráví Miroslava Zahradníková ve věznici deset...

Výběr článků

Načítám