Hlavní obsah

Sousedé trýznitelů z Bíliny: chlapcům bude v ústavu lépe

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÍLINA

Hrůzný případ psychického týrání dvou malých chlapců otřásá severočeskou Bílinou. Obyvatelé města jsou zděšeni, nemohou uvěřit, co se odehrávalo za zdmi bytu manželů v panelovém domě na sídlišti Za Chlumem. Devětadvacetiletou ženu a o patnáct let staršího muže policisté viní, že své syny ve věku tří a čtyř let zavírali do úklidové komory o rozměrech jeden krát jeden metr.

Foto: Karel Otcovský, Právo

K týrání chlapců docházelo za tímto oknem bytu v přízemí panelového domu.

Článek

Na zoufalý dětský pláč, vycházející podezřele často z bytu v přízemí sedmi poschoďového paneláku, upozornili loni v listopadu sousedé.

„Děti skoro vůbec nevycházely ven, na chodbu byl slyšet jenom jejich brekot a křik,“ řekla Právu Kamila Beranová, žijící v bytě naproti.

Výchovou hochů se začal zabývat sociální odbor bílinské radnice. První kontrola dopadla pro rodiče ještě relativně dobře, lednový reparát už ale přinesl děsivý výsledek. Sociální pracovnice našly chlapce v malé místnosti v doslova zbídačeném stavu mezi zvratky a výkaly. Okamžitě přivolaly policii.

Odborníci odvezli děti k ošetření do nemocnice a posléze je umístili v kojeneckém ústavu v Teplicích. Podle pracovnic zařízení neměli hoši základní hygienické návyky, místo slov vydávali skřeky, ostatní děti kousali do rukou. Na těle měli modřiny a boule, byť rodiče trvají na tom, že je nikdy neuhodili.

„Nevím jestli je mlátili, ale i tak byli ti chlapci na první pohled zubožení, prostě chudáci. V ústavu jim bude určitě mnohem lépe,“ poznamenala sousedka z panelového domu Jana Drbalová. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, počkejte si na soud,“ odkázal včera reportéra Práva na blížící se proces obžalovaný L. D.

Do křížku se zákonem se dostala už několikrát, dvakrát skončil za mřížemi. Za pohlavní zneužívání a znásilnění si odseděl dohromady 11 let. „V kriminále si prý udělal nějakou školu, tak je často chytrej jak rádio,“ rozpovídal se chlapík, který recidivistu zná a zlomyslně dodal, že vězeňské vzdělání mu stejně není moc platné.

Manželé čekají další dítě

„Nemaká, bere podporu a přivydělává si sběrem šrotu. Jednou se vytahoval, že má za to tak tři stovky denně.“ Kromě dvou údajně týraných chlapců vychovávali manželé ještě dvouletého syna, ten také skončil v ústavu.

Čtvrtý potomek je nyní na cestě. „Další dítě si dobře „naplánovali“, aby obměkčili soudce,“ poznamenal muž. V případě teplické soudce Miroslava Čapka se ale nějaká shovívavost nedá očekávat. Přestože byli původně obviněni z ohrožování mravní výchovy mládeže a shodně tvrdí, že své syny nijak neomezovali, soud zřejmě přehodnotí jejich počínání na trestný čin týrání svěřené osoby, za což by jim hrozilo až osmileté vězení.

„Hlavní líčení je nařízeno na 30. července, do té doby nemohu případ komentovat,“ řekl soudce Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám