Hlavní obsah

Policista dostal podmínku, nechal kolegu mlátit číšníka

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Okresní soud v Novém Jičíně ve středu udělil čtyřměsíční podmíněný trest policistovi Jaroslavu Šedovi. Podle obžaloby před třemi roky nečinně přihlížel a nezabránil tomu, jak jeho kolega Zbyněk Bulava bil při výslechu zadrženého muže.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Policista Jaroslav Šeda, který dostal u soudu v Novém Jičíně podmíněný trest.

Článek

Bulava již dříve dostal 15měsíční podmíněný trest a tříletý zákaz pracovat u policie. Podle soudu v roce 2005 násilím nutil číšníka klimkovických lázní Zdeňka Chlopčíka k přiznání, že ukradl fotoaparát jednoho z hostů. To, že by číšník fotoaparát ukradl, se nakonec nepotvrdilo.

Šeda může u strážců zákona nadále působit, protože byl odsouzen za trestný čin z nedbalosti. Státní zástupce Alois Dlouhý ale s výší trestu nesouhlasil a na místě se odvolal. Proto se bude případem zabývat odvolací krajský soud.

"S rozsudkem nemohu souhlasit, protože jsem navrhoval trest za zneužití pravomoci veřejného činitele. Ale soud obžalovaného odsoudil pouze za nedbalostní trestný čin maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti tím, že od výslechu odešel a umožnil kolegovi bití zadrženého muže,“ řekl Právu Dlouhý. Podle něho Šeda záměrně změnil svou původní výpověď a nově začal tvrdit, že po celou dobu u výslechu nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám