Hlavní obsah

V teplické nemocnici zemřely krátce po sobě dvě rodičky

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

V teplické porodnici zemřely na sklonku června krátce po sobě dvě rodičky. Vedení nemocnice se brání, že šlo v obou případech o komplikované porody. Rodina jedné ze zesnulých žen nechala počínání personálu prošetřit policií.

Článek

Pětadvacátého června zemřela na sále dvaačtyřicetiletá žena, když krátce předtím porodila zdravé dítě. Z výsledků pitvy vyplývá, že lékaři péči o matku nezanedbali. Pozůstalí si na postup zdravotníků nestěžovali.

Naopak rodina šestatřicetileté rodičky, která 29. června císařským řezem přivedla na svět zdravá dvojčata a několik hodin poté náhle zemřela, viní teplické lékaře z nedostatečné poporodní péče. Na nemocnici proto podala trestní oznámení.

„K případu byl přizván znalec z oboru soudního lékařství. Kriminalisté činí nezbytná opatření k zajištění dokumentace a důkazů, které by potvrdily nebo vyvrátily naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Pokud by zdravotníkům bylo prokázáno zanedbání péče o pacienta s následkem smrti, mohli by u soudu dostat až pětiletý trest odnětí svobody.

Porody byly komplikované, brání se nemocnice

Mluvčí teplické nemocnice Jiří Vondra pouze uvedl, že je předčasné dělat jakékoli závěry. „V obou případech šlo o velmi komplikované porody starších rodiček. Přes maximální snahu lékařských týmů se bohužel nepodařilo udržet rodičky při životě. V tuto chvíli čekáme na výsledek nařízených pitev,“ uvedl mluvčí.

Smrt rodiček jen umocnila u nadcházejících matek pověst teplické porodnice, která je mnohými co do vybavení a přístupu lékařů považována za nejhorší v kraji. Nemálo teplických žen proto rodí v sousedním Ústí nad Labem.

„Tam je vše na mnohem vyšší úrovni. Proto jsem po první nepříjemné zkušenosti v Teplicích, porodila další dva potomky raději v Ústí. Do Teplic by mě už nikdo nedostal, to bych raději rodila doma,“ řekla Právu trojnásobná matka Jaroslava H.

Rodičky umíraly i v Litoměřicích a Děčíně

Případy smrti po porodu se ale nevyhnuly ani jiným severočeským městům. Kvůli masivnímu krvácení po porodu císařským řezem zemřela letos v březnu v Litoměřicích jednatřicetiletá žena. Případem se zabývá policie, která stále čeká na znalecké posudky.

Expertízy odborníků již rozhodly o odložení loňského případu úmrtí třiačtyřicetileté rodičky v děčínské nemocnici. Její personál nespáchal podle policie trestný čin, neboť znalecké posudky ukázaly, že za smrt ženy může embolie plodové vody do krevního oběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám