Hlavní obsah

VIDEO: Kamión zablokoval D1, řidič si zapaloval cigaretu a havaroval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Převrácený kamión čtyři hodiny blokoval provoz na 102. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Na místě se vytvořila asi dvacetikilometrová kolona, která se dala do pohybu okolo 12:45, kdy policie na dálnici obnovila provoz. Mladý řidič si chtěl při jízdě zapálit cigaretu, jak přiznal. Chvilka nepozornosti vedla ke katastrofě.

Foto: Jana Pechová, Právo

Převrácený kamion na D1 zablokoval dopravu

Článek

Nehoda se stala poblíž Větrného Jeníkova na Jihlavsku. Na vozovce ležely vysypané minerálky. Na místě jsou záchranáři, řekl operační důstojník policie.

„Chtěl jsem si zapálit, a když jsem při kontrolním pohledu do zrcátka uviděl patník, instinktivně jsem trhnul volantem,“ se zdrcující upřímností prozradil mladý šofér Právu to, co chvíli předtím nadiktoval i do policejního protokolu.

Po dálnici přitom nejel dlouho, do Brna měl namířeno z Byňova u Českých Budějovic, takže na D1 zřejmě najel u Humpolce. Tam také policie odkláněla dopravu a řidiče, kteří měli větší štěstí, posílala zpět od Větrného Jeníkova, téměř na dohled od místa havárie.

Z kamiónu se vysypaly PET láhve.foto: Právo/Jana Pechová

Znatelné koleje na vozovce posypané červeným sorbentem svědčily o tom, že řidič sjel mírně do příkopy a ve snaze vyrovnat balanc strhnul řízení prudce doleva. To se mu ale s nákladem minerálek krutě vymstilo.

Vozidlo českého dopravce leželo napříč vozovkou, podle záchranářů částečně zasahovalo i do levého jízdního pruhu ve směru na Prahu.

Kamión havaroval v 08:20 ráno a zablokoval všechny jízdní pruhy. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Z kamionu unikla při nehodě nafta, na místo byl povolán zástupce Odboru životního prostředí, uvedla tisková mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Kamion se položil na bok a blokoval dálnici D1foto: Právo/Jana Pechová

„Podle hasičů měl v nádrži 600 litrů nafty a při havárii prorazil nádrž. Ale naštěstí to vyteklo většinou na vozovku a vodní toky tak nebudou ohroženy,“ popsala na místě Michaela Sobotková z odboru životního prostředí havlíčkobrodské radnice. Jak doplnila, ještě v sobotu se však bude muset zemina z okolí dálnice v zasaženém místě odbagrovat.

Hodinu před tím se na 103. kilometru stala nehoda osobního vozu. Dva Litevci byli s lehčími zraněními převezeni do nemocnice, řekl ředitel záchranné služby Lukáš Kettner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám