Hlavní obsah

Řidič autobusu plného dětí přiznal, že pil alkohol během jízdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPATOVICE NAD LABEM

Obecní strážníci v Opatovicích nad Labem zastavili ve čtvrtek odpoledne autobus, který obcí projížděl nepovolenou rychlostí, a při tom zjistili, že řidič jeví známky opilosti. Dali mu tedy dýchnout a naměřili mu téměř půl promile. Řidič měl přitom autobus plný dětí, které vezl na výlet na Náchodsko až z jižní Moravy.

Článek

"Autobus projížděl obcí rychlostí 68 kilometrů za hodinu a stále zrychloval,“ řekl Novinkám zasahující strážník obecní policie Vítězslav Škoda. Jeho kolega si prý všiml, že řidič se chová jako opilý, proto přistoupil k dechové zkoušce na alkohol.

"A měl to tam. 0,49 promile po třech hodinách jízdy,“ řekl Škoda s tím, že v autobuse se vezlo 35 dětí.

V podpalubí měl 50 piv

"Řekl mi, že pil ráno před jízdou, kolegovi se pak přiznal, že popíjel i během jízdy,“ doplnil Škoda a dodal, že se následně šofér k údivu strážníků pochlubil se zásobou asi padesáti lahvových piv, které vezl v zavazadlovém prostoru.

Pro opilého řidiče přijela státní policie, která mu okamžitě zabavila řidičský průkaz. Ještě po více než hodině po zadržení mu policisté naměřili 0,35 promile.

Podle Škody si osazenstvo autobusu za celou dobu jízdy nevšimlo, že by bylo s řidičem něco v nepořádku.

V některých zemích by přitom řidiče za zjištěné množství alkholu v krvi postih nečekal. Hranici 0,5 promile tolerují například Francouzi, Finové, Němci a nově i Chorvaté. 0,2 promile se toleruje ve Švédsku a Polsku. Nulová hranice je kromě Česka a Slovenska také v Maďarsku a Estonsku.Podle statistik v zemích, kde je povoleno určité množství alkoholu za volantem, není vyšší nehodovost.

Ještě horší případ odhalili policisté na konci května v Bruntálu. Řidiči autobusu plného dětí, kterého zastavili kvůli tomu, že neměl rozsvícené reflektory, naměřili dokonce 1,95 promile. Děti jely z Bohumína na školní výlet na Praděd.

Reklama

Výběr článků

Načítám