Hlavní obsah

Na českých fotbalových stadiónech mají být i cely

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podobně jako v sousedním Rakousku během nastávajícího evropského šampionátu by se mohly na českých stadiónech v příští ligové sezóně kromě improvizovaných soudních síní objevit i speciální cely pro zvlášť problémové fanoušky. Během středy mají o této možnosti a o dalších plánovaných bezpečnostních opatřeních jednat zástupci ligových klubů s Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS).

Článek

Cely už se delší dobu využívají také na některých stadiónech v Německu, kde jsou s nimi dobré zkušenosti.

"Víme, že to tam funguje, a samozřejmě to zvažujeme i v našem prostředí. Jde o to, že pořadatelé by mohli některé výtržníky zadržet do příjezdu policie,“ řekl k tomu Právu předseda komise pro bezpečnost a výstavbu stadiónů ČMFS Josef Dráb.

Zřízení místností pro zadržení těch nejproblémovějších výtržníků má podporu také u ministerstva vnitra. "Jsme pro každé opatření, které pomůže eliminovat divácké násilí,“ uvedla mluvčí resortu Jana Malíková.

Zároveň ale upozornila, že cely by byly, podobně jako je tomu např. u velkých obchodních domů, zcela v režii klubů a pořadatelské služby.

"Každý má ze zákona právo na to, aby dočasně omezil na svobodě člověka podezřelého ze spáchání trestného činu,“ doplnil k tomu Dráb.

Jednotná pravidla

Podle bezpečnostního manažera ČMFS Miroslava Platila mají zástupci jednotlivých fotbalových klubů na dnešním jednání dostat manuál, který vypracoval svaz spolu s experty ministerstva vnitra.

"Ten detailně popisuje možnosti, jaké pořadatelé v tomto směru podle stávající legislativy mají. Naší prioritou nyní bude, aby se sjednotil návštěvní řád platný při všech utkáních,“ poznamenal Platil.

Zároveň vysvětlil, že jednotný řád má přesně definovat podmínky, které budou muset fandové dodržovat. "Budou s ním seznámeni i na vstupenkách. Pokud podmínky jakkoliv poruší, musí počítat s tím, že budou ze stadiónu okamžitě vyvedeni a v krajním případě i na nějakou dobu zadrženi a předáni policii k dalšímu řešení,“ konstatoval Platil.

Databáze problémových fanoušků není protizákonná

Svaz podle něj pro příští ligovou sezónu počítá také s hojnějším využitím provizorních soudních síní přímo na stadiónech, stejně jako s databází problémových fanoušků, které by pořadatelé na zápasy nepouštěli.

"Od Úřadu pro ochranu osobních údajů už máme potvrzeno, že vedení takové databáze není v rozporu se zákonem. Kluby by ji mohly sdílet, ale nesměly by osobní údaje jakkoliv zveřejňovat,“ upřesnil Platil.

Podle něj se do budoucna v této souvislosti počítá i s plošným využitím kamerového systému a také se zavedením evidence fanoušků se "škraloupem“ pomocí biometrických údajů. Tuto agendu by ale podle jeho slov musela obhospodařovat policie. "Máme s jejím vedením dohodu, že by se na tom policisté podíleli,“ doplnil svazový bezpečnostní manažer.

Anketa

Pomohou podle vás cely na stadiónech omezit fotbalové násilí?
Ano
79,5 %
Ne
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1128 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám