Hlavní obsah

Zloději ohrozili životy dětí, ukradli koleje, na které měl vyjet vláček

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JINDŘICHŮV HRADEC

Zloději kovů ohrozili v sobotu životy stovky lidí s dětmi, které se chtěly vydat na výlet úzkokolejkou z Jindřichova Hradce na Novou Bystřici. Těsně před výjezdem speciální vlakové soupravy na Dětský den, si kolemjdoucí všiml rozmontovaných kolejí před zastávkou Jindřiš.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Chybějící koleje objevil náhodný svědek dvě hodiny před vyjetím vlaku. Ilustrační foto.

Článek

"V tu dobu byla k odjezdu připravena souprava zvláštního vlaku vypraveného u příležitosti Dne dětí. V osmi vagónech za parní lokomotivou bylo na dvě stě padesát cestujících, vesměs malých dětí s rodiči. Kdyby tento vlak vjel na rozmontovaný úsek plnou rychlostí 50 km za hodinu, která je zde povolena, s velkou pravděpodobností by vykolejil. Následky není třeba komentovat,“ sdělil Právu ředitel společnosti Jindřichohradecké místní dráhy Jan Šatava.

Chyběly dvě hodiny do odjezdu

Poznamenal, že vlak s dětmi měl vyjíždět v 9.55 hodin a kolemjdoucí si všiml porušených kolejí v osm hodin. "Pracovníci údržby, kteří na místo okamžitě vyrazili, zjistili, že hyeny v lidské podobě rozebraly v oblouku tratě mezi kilometry 3,5 a 3,7 spojky kolejnic celkem na 17 stycích. Dokázali jsme však koleje opravit ještě před výjezdem vlaku, takže rodiče a děti o výlet nepřišli,“ podotkl Šatava.

Upozornil, že přímá škoda se pohybuje kolem třiceti tisíc korun, ovšem ohrožení množství životů lze těžko vyjádřit penězi. Po trati každodenně jezdí čtyři osobní vlaky a k nim se v sobotu přidaly další čtyři parní vlaky k Dětskému dni.

Případ byl ohlášen Policii České republiky a jedná se pravděpodobně o trestný čin obecného ohrožení.

"Že zloději rozkrádají kolejový materiál z různých kolejí a vleček mimo provoz je bohužel časté, ale přímý útok na trať s každodenní osobní dopravou je zřejmě novinkou. Dokazuje to nutnost zpřísnění podmínek výkupu druhotných surovin,“ je přesvědčený Jan Šatava.

Reklama

Výběr článků

Načítám