Hlavní obsah

Soud snížil trest lékaři, který obchodoval s lidskými tkáněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Brně změnil v odvolání trest pro lékaře Jiřího Adlera, který měl ilegálně obchodovat s lidskými tkáněmi. Soud mu uložil 1,5letou podmínku a pokutu 600 tisíc korun. Původně měl zaplatit 1,5 miliónu. Odvolání ostatních lékařek a sester soud zamítl.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Někdejší šéf brněnské tkáňové banky Jiří Adler čeká u jednací síně brněnského krajského soudu, který v odvolacím řízení začal zabývat jeho kauzou.

Článek

Adler podle krajského soudu způsobil nižší škodu, než stojí v loňském rozhodnutí soudu nižší instance. Ostatní tresty v kauze krajský soud potvrdil.

Pro lékařku Dagmar Hrůzovou tak platí trest ročního vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokuta 800 000 korun. Další tři pracovníci banky dostali peněžité tresty. Případ je v dějinách české kriminalistiky ojedinělý. Jde patrně o největší nelegální vývoz lidské tkáně z Česka do zahraničí.

Proti původnímu verdiktu se odvolala většina odsouzených. Odvolání podal i státní zástupce. Byl spokojen s výší trestu, požadoval ale, aby byli pracovníci banky odsouzeni jako členové organizované skupiny.

Pracovníkům tkáňové banky hrozilo až osm let vězení. Podle obžaloby bylo od září 2002 do října 2004 v 26 případech z Brna do společnosti Euroskinbank v Nizozemsku transportováno 597 000 centimetrů čtverečních kožních štěpů. Brněnská fakultní nemocnice, která je zřizovatelem banky, přišla těmito transakcemi podle policejních expertů o sedm milionů korun.

Velmi přísná pravidla

"Hanebně si nechali platit za části lidského těla. Lidské tělo ale nesmí být předmětem obchodu," uvedl v listopadu v odůvodnění rozsudku soudce Aleš Dufek, který se touto kauzou zabýval. Vyjádření obžalovaných, že peníze od Euroskinbank dostávali na odbornou literaturu, označil za trapné výmluvy.

Tkáňová banka Brno patří k nejstarším ze sedmi zařízení tohoto druhu v ČR. Uchovává lidské tkáně a buňky, které jsou využívány při transplantacích. Vzorky kůže jsou odebírány hlavně zesnulým a pomáhají při léčbě lidí s popáleninami.

Pro nakládání s lidskou kůží platí velmi přísná pravidla. Právě ty údajně Adler s kolegy porušil. Lidská kůže z České republiky je podle některých informací v západních zemích zajímavým artiklem. Při plastických operacích v ČR se používají štěpy kůže odebrané živým lidem nebo kůže z prasat. V západní Evropě lze ale použít při zákrocích také kůži odebranou dobrovolným dárcům po jejich smrti.

Pokud je podle zákona lidská kůže vyvážena, může se tak stát jen v případě, že je určena pro konkrétního pacienta. Právě to se ale podle obžaloby v případě Tkáňové banky Brno nesta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám