Hlavní obsah

Soud zabavil invalidovi auto, považoval ho za zbraň

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Invalidnímu důchodci Václavu Havlovi z Vlčic na Plzeňsku nedovoluje jeho zdravotní stav legálně usednout za volant motorového vozidla. Nikdy nedostal souhlas od lékařů, aby si mohl udělat řidičák. Přesto si loni na jaře koupil automobil a jezdil na černo. Teď o svůj Opel Vectra přišel rozhodnutím soudu.

Článek

"V rukou člověka v plném invalidním důchodu mimo jiné pro silné deprese je automobil nebezpečnou zbraní. Musím ochránit společnost. Při jízdě bez řidičáku ho policisté přistihli opakovaně. Už za to jednou dostal podmínečný trest. Přesto se nepoučil,“ řekla samosoudkyně Drahomíra Regnerová z Okresního soudu Plzeň-jih.

Obžalovaný muž se s rozhodnutím soudu smířil a nepodal si proti rozsudku ani odvolání.

Poprvé tvrdil, že auto chtěl ihned zase prodat

Poprvé Havla přistihli policisté při řízení loni v dubnu. To se hájil tím, že vozidlo koupil od kamaráda pouze na kšeft. "Mělo závady, které jsem chtěl sám opravit a pak ho dráž prodat. Ze zisku jsem měl v úmyslu splatit dluhy. Žiji jen z invalidního důchodu. Moc peněz mi nezbývá,“ tvrdil tehdy čtyřicetiletý invalida.

Když ho o několik měsíců později policejní hlídka opět zastavila, měl už jiné vysvětlení. "Pokoušel jsem se získat řidičské oprávnění, ale lékařka mi to nikdy nedovolila,“ vysvětloval invalidní muž. Vozidlo prý používal jen na popojíždění. Jezdil například na poštu pro důchod nebo vyzvedával na nádraží přítelkyni.

V Plzeňském kraji je to už letos druhý případ, kdy propadnutí vozidla zvolil soud jako formu trestu za opakovanou jízdu bez řidičského oprávnění. O své sportovní BMW přišel v únoru Jiří Huc z Bezděkova na Klatovsku.

Pro takové rozhodnutí soudu musí být splněna základní podmínka, a to, že automobil je výhradně majetkem obžalovaného.

Reklama

Výběr článků

Načítám