Hlavní obsah

Soud definitivně očistil exmanažery Ostroje

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Vrchní soud v Olomouci definitivně zprostil obžaloby bývalého šéfa opavského Ostroje Josefa Mohylu a jeho náměstka Stanislava Budirského, kteří stáli v čele firmy ve druhé polovině devadesátých let. V letech 1995 až 1997 měli podle obžaloby podnikatelům z Ostravska neoprávněně vyplatit 59,2 miliónu korun.

Článek

Oba manažeři byli obžalováni z porušování povinností při správě cizího majetku.

Spolu s nimi byli obžalováni i čtyři podnikatelé z Ostravska, jimž měli manažeřio Ostroje neoprávněně vyplatit 59,2 miliónu korun formou provizí za zprostředkování odbytu důlních strojů. Podle soudu ale nešlo o nic nezákonného.

Informaci o několik týdnů starém rozsudku potvrdil Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. "Vrchní soud se v plném rozsahu ztotožnil se závěry soudu prvního stupně a odvolání státního zástupce zamítl,“ řekl mluvčí.

Podnik odbyt měl, tvrdí obžaloba

Mohyla a Budirský si v polovině devadesátých let najali za mnohamiliónové provize obchodní zástupce, kteří měli firmě pomoci zprostředkovat odbyt u těžařských firem.

Podle obžaloby ale byl takový krok zbytečný, protože Ostroj měl v tuzemsku odbyt zajištěn i jinak. "Měl dominantní postavení na tuzemském trhu týkající se zajišťování zakázek pro doly,“ napsal v obžalobě státní zástupce Dušan Táborský.

Podle soudů ale byla obžaloba zcela chybná a nelogická. "Se způsobem, jakým jednali, souhlasilo představenstvo, dozorčí rada a nic nenamítal ani finanční úřad,“ řekl soudce.

Ostroj před soudem

Kauza Josefa Mohyly a Stanislava Budírského není jedinou, kterými se soudy v souvislosti s opavským Ostrojem zabývají. Krajský soud v Ostravě už před více než rokem poslal na šest let do vězení nynějšího majitele Ostroje Vladimíra Trochtu.

O rok méně dostal také místopředseda dozorčí rady Václav Kratochvíl. Odvolací Vrchní soud v Olomouci ale kauzu vrátil kvůli vadám v rozsudku zpátky krajskému soudu k novému posouzení.

Trochta a Kratochvíl ovládli Ostroj v roce 2001, kdy byl na pokraji bankrotu. Spolu s podnikem převzali i nesplácené úvěry vůči Komerční bance ve výši 460 miliónů korun. Na základě složitých transakcí podnik sice částečně oddlužili, zároveň se ale podle obžaloby neoprávněně obohatili o 55 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám